Stolac će početkom ljeta, za razliku od Počitelja, biti bolje povezan sa morem

Izgradnja stolačke zaobilaznice @stolac.city

Nakon što je 30. juna 2022. godine svečano otvorena magistralna cesta M17.3 Stolac – Neum, ukupne dužina 36,5 kilometara, vrlo brzo se pojavio neobičan problem za građane Stoca, ali i za sve one koji su ovom cestom putovali na bh. dio Jadranskog mora.

Sličan problem zadesiće i sve one koji bi željeli novom dionicom Koridora 5c, Počitelj – Zvirovići, brže putovati na hrvatsku obalu, jer se završetak izgradnje ove dionice odgađao više puta i najvjerovatnije će biti otvorena na samom kraju turističke sezone.

Pogledajte naplatno mjesto s kojeg bi ovog ljeta mogli brže na more

S druge strane, nakon što je otvorena cesta za Neum, koju su građani ovog dijela Hercegovine čekali 40 godina, nastao je problem sa uskim stolačkim ulicama koje nisu mogle adekvatno propuštati saobraćaj kroz samu gradsku jezgru prema novoiozgrađenoj cesti za jedini bh. grad na obali Jadranskog mora.

Konačno kraj gužvi kroz Stolac?

Zbog toga su “Ceste Federacije BiH” vrlo brzo započele sa projektovanjem i izgradnjom zaobilaznice oko Stoca. Iako radovi na ovoj saobraćajnici traju već skoro godinu dana, nadležni uporno obećavaju da će svi radovi biti okončani prije početka ovogodišnje turističke sezone.

Završetkom izgradnje ove obilaznice konačno će se spriječiti stvaranje saobraćajnih gužvi tokom “udarnih” ljetnih turističkih mjeseci kroz centar grada Stoca prema novoj saobraćajnici za Neum.

Kako saznaje portal Danas.ba, uskoro bi trebala početi i rekonstrukcija jedinog preostalog dijela ceste prema Neumu, odnosno dio na samom izlazu iz Stoca do Drenovca, u dužini od 5,5 kilometara, a koji nije bio dio prvobitnog projekta rekonstrukcije i izgradnje magistralne ceste M17.3.

Video: YouTube

Vezane vijesti

“HDZ želi biti u vlasti kako bi blokirao bilo koju normalnu inicijativu”

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH, poručio je danas iz Jablanice sa obilježavanja 79. godišnjice “Bitke za ranjenike na…

Rusija nije prijateljska zemlja Bosni i Hercegovini!?

Denis Bećirović, kandidat više stranaka opozicije za člana Predsjedništvo BiH iz reda bošnjačkog naroda, oglasio se danas između…

“Amerikancima se ne sviđaju Kurti i Izetbegović”

Bosna i Hercegovina neće biti u stanju privući pažnju Washingtona i Brisela, koju zaslužuje, sve dok pitanje Kosova…
Total
0
Share