Struja za domaćinstva u Federaciji BiH poskupljuje čak 20 posto!?

Račun za isporučenu el. energiju @Twitter

Još od samog početka protesta rudara u Federaciji BiH, kao prva stavka u njihovim zahtjevima isticalo se uvezivanja radnog staža, što je zapravo već od ranije poznata činjenica.

Ukoliko imamo u vidu da obaveze prema državi, čak šest od sedam rudnika uglja u sastavu Koncerna JP “Elektroprivreda BiH”, iznose više od pola milijarde KM, računica je sasvim jasna.

Iako je spajanje JP “Elektroprivrede BiH” i rudnika još od prije više od 10 godina pompezno najavljivano kao adekvatno i spasonosno riješenje za sve, očito je “nešto pošlo po krivu”.

Obaveze su se u međuvremenu samo gomilale, dugovanja rudnika su rasla, pa su rudari silom prilika dovedeni u situaciju da im se mjesečne plate umanjuju “jer će se morati povećavati cijena električne energije”, na što se javnost, kao što se može i primjetiŧi, mjesecima već priprema.

“Glavni” krivac za povećanje cijene el. energije

Loš rad menadžmenta ovog Koncerna će očito svoju krivicu za sve izvjesnije povećanje cijene električne energije u FBiH nastojati opravdavati time da će se rudarima morati pronaći dodaŧna, i kako je to najavljeno, izuzetno velika finansijska sredstva.

Tako ćemo na kraju biŧi svjedoci činjenice da će iz JP “Elektroprivrede BiH” uvjeravati javnost da je jedini način za ispunjenje zahtjeva rudara povećanje cijene električne energije za domaćinstva za, kako to pojedini bh. mediji već prenose, čak 20 posto.

Kao i obično, sve je izvjesnije da će cijenu “spora” između rudnika i Elektroprivrede, u ovom dijelu BiH, ponovo platiti oni treći – obični građani.

Vezane vijesti

“Za mene je Željko Komšić legitimni predstavnik”

Govoreći o eventualnom “udruživanju hrvatskog korpusa sa Srbima protiv Bošnjaka i BiH”, predsjednik SDA Bakir Izetbegović je danas…

Evo zašto Dodik želi smanjiti broj pripadnika Oružanih snaga BiH na pola

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) iz reda srpskog naroda i predsjednik SNSD-a, izrazio je danas, kako je…

Hrvatima je BiH domovina, Srbi i Bošnjaci teže separatizmu i unitarizmu

Povodom višednevnih razgovora oko izmjena izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović sinoć je…
Total
4
Share