Struja za domaćinstva u Federaciji BiH poskupljuje čak 20 posto!?

Račun za isporučenu el. energiju @Twitter

Još od samog početka protesta rudara u Federaciji BiH, kao prva stavka u njihovim zahtjevima isticalo se uvezivanja radnog staža, što je zapravo već od ranije poznata činjenica.

Ukoliko imamo u vidu da obaveze prema državi, čak šest od sedam rudnika uglja u sastavu Koncerna JP “Elektroprivreda BiH”, iznose više od pola milijarde KM, računica je sasvim jasna.

Iako je spajanje JP “Elektroprivrede BiH” i rudnika još od prije više od 10 godina pompezno najavljivano kao adekvatno i spasonosno riješenje za sve, očito je “nešto pošlo po krivu”.

Obaveze su se u međuvremenu samo gomilale, dugovanja rudnika su rasla, pa su rudari silom prilika dovedeni u situaciju da im se mjesečne plate umanjuju “jer će se morati povećavati cijena električne energije”, na što se javnost, kao što se može i primjetiŧi, mjesecima već priprema.

“Glavni” krivac za povećanje cijene el. energije

Loš rad menadžmenta ovog Koncerna će očito svoju krivicu za sve izvjesnije povećanje cijene električne energije u FBiH nastojati opravdavati time da će se rudarima morati pronaći dodaŧna, i kako je to najavljeno, izuzetno velika finansijska sredstva.

Tako ćemo na kraju biŧi svjedoci činjenice da će iz JP “Elektroprivrede BiH” uvjeravati javnost da je jedini način za ispunjenje zahtjeva rudara povećanje cijene električne energije za domaćinstva za, kako to pojedini bh. mediji već prenose, čak 20 posto.

Kao i obično, sve je izvjesnije da će cijenu “spora” između rudnika i Elektroprivrede, u ovom dijelu BiH, ponovo platiti oni treći – obični građani.

Vezane vijesti

Dodikove secesionističke prijetnje su “ostvarenje sna” za Vladimira Putina

Ivana Stradner, gostujuća saradnica na “American Enterprise Institute” u Washingtonu, istakla je jučer da su secesionističke prijetnje lidera…

Božo Ljubić pokazao svoje pravo lice

“Oj Turčine za nevolju kume i ti vlaše silom pobratime”, rečenica je koju je sinoć citirao Božo Ljubić,…

“Velika Srbija će se ostvariti ako rasparčaju imovinu države BiH”

Haris Silajdžić, bivši član Predsjedništva i nekadašnji ministar vanjskih poslova i premijer Bosne i Hercegovine (BiH), kazao je…
Total
4
Share