Struja za domaćinstva u Federaciji BiH poskupljuje čak 20 posto!?

Račun za isporučenu el. energiju @Twitter

Još od samog početka protesta rudara u Federaciji BiH, kao prva stavka u njihovim zahtjevima isticalo se uvezivanja radnog staža, što je zapravo već od ranije poznata činjenica.

Ukoliko imamo u vidu da obaveze prema državi, čak šest od sedam rudnika uglja u sastavu Koncerna JP “Elektroprivreda BiH”, iznose više od pola milijarde KM, računica je sasvim jasna.

Iako je spajanje JP “Elektroprivrede BiH” i rudnika još od prije više od 10 godina pompezno najavljivano kao adekvatno i spasonosno riješenje za sve, očito je “nešto pošlo po krivu”.

Obaveze su se u međuvremenu samo gomilale, dugovanja rudnika su rasla, pa su rudari silom prilika dovedeni u situaciju da im se mjesečne plate umanjuju “jer će se morati povećavati cijena električne energije”, na što se javnost, kao što se može i primjetiŧi, mjesecima već priprema.

“Glavni” krivac za povećanje cijene el. energije

Loš rad menadžmenta ovog Koncerna će očito svoju krivicu za sve izvjesnije povećanje cijene električne energije u FBiH nastojati opravdavati time da će se rudarima morati pronaći dodaŧna, i kako je to najavljeno, izuzetno velika finansijska sredstva.

Tako ćemo na kraju biŧi svjedoci činjenice da će iz JP “Elektroprivrede BiH” uvjeravati javnost da je jedini način za ispunjenje zahtjeva rudara povećanje cijene električne energije za domaćinstva za, kako to pojedini bh. mediji već prenose, čak 20 posto.

Kao i obično, sve je izvjesnije da će cijenu “spora” između rudnika i Elektroprivrede, u ovom dijelu BiH, ponovo platiti oni treći – obični građani.

Vezane vijesti

Turski zvaničnici tvrde da Bosna i Hercegovina kupuje dronove “Bayraktar”

Turski izvoz u oblasti odbrane i vazduhoplovstva u prvoj polovini 2022. godine dostigao je rekordnu vrijednost od skoro…

Komšić u Španiji: Kraljica Letizia na ručku sa predsjednikom Bosne i Hercegovine

Španski kralj Felipe VI održati će danas sastanak sa predsjednikom Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem, glase mnogobrojni naslovi…

“Vulgarni fašizam Zorana Milanovića”

Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte (DF), održao je danas u Sarajevu pres konferenciju nakon sjednice Glavnog odbora stranke,…
Total
4
Share