Suze Ane Bavrke: Protesti u Mostaru skoro bez prisustva muškaraca

Protesti u Mostaru zbog ubistava u Gradačcu @danas.ba

Danas se na na Španskom trgu u Mostaru okupilo oko hiljadu građana nezadovoljnih odnosom vlasti prema nasilju nad ženama, što je posebno došlo do izražaja tragičnim događajem u Gradačcu od 11. augusta.

Organizator današnjeg protesta bila je “Inicijativa građanki Mostara“, a jedan njihovih od glavnih zahtijeva vlastima bilo je mnogo ozbiljno pristupanje rješavanju problema femicida u Bosni i Hercegovini.

Protesti bez muškaraca!?

Ono što se moglo primjetiti na današnjem protestu u Mostaru jeste vidno odsustvo muškaraca među okupljenim građanima na Španskom trgu, odnosno, oko 95% učesnika današnjeg okupljanja u gradu na Neretvi bile su žene.

Posebno emotivno obraćanje okupljenim građanima Mostara imala je novinarka i aktivistkinja Ana Bavrka, koja je u jednom trenutku zaplakala zbog svega što se nedavno desilo, poručujući da je jako važno što se današnjem protestu odazvao veliki broj građana Mostara.

Ana Bavrka na protestima u Mostaru @danas.ba

“Mora se prodrmati politička scena”

“Ovo je početak bunta, jer se mora prodrmati politička scena. Nadam se da ovo neće biti mali glas, jer ovo predstavlja gorući problem koji se mora odmah rješavati“, poručila je Bavrka.

Osim u Mostaru, protesti su danas odražni i u još nekoliko gradova širom Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, u Gradačcu je 11. augusta 35-godišnji Nermin Sulejmanović uživo u prenosu na Instagramu ubio svoju bivšu suprugu Nizamu Hećimović i još dvije osobe, dok je troje ljudi ranio, na kraju izvršivši samoubistvo.

Vezane vijesti

“Naša zadaća nije da štitimo interese Evropske unije”

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, zatražio je od ove…

“Neka se Dodik ne vara ako misli da će SAD stajati po strani dok on vodi politiku konflikta”

Michael Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini, poručio je danas predsjedniku bosanskohercegovačkog entitata Miloradu…

“Diktatorske ambicije Sebije Izetbegović”

Sabina Ćudić, kandidatkinja na izborima za Parlamentarnu skupštinu BiH, obratila se putem svog Facebook profila Sebiji Izetbegović, direktorici…
Total
0
Share