“Svinjetina iz Sarajeva protjerana direktno za Tursku”

Uzgoj svinja @freepik.com

Zanimljiva rasparava vođena je nedavno u turskom parlamentu kada je zamjenik Republikanske narodne stranke (CHP) Ömer Fethi Gürer uputio poslaničko pitanje “da li se i na koji način iz Bosne i Hercegovine bez carina uvozi konjsko, magareće i svinjsko meso, te njihove iznutrice”.

Iako je ovo pitanje, kako nalaže poslovnik turske Velike narodne skupštine, pismenim pitanjem uputio ministru trgovine Mehmetu Mušu, jasan odgovor nije dobio.

“Odluka da se prehrambeni proizvodi uvoze iz Bosne i Hercegovine sa nultom carinom objavljena je u Službenom glasniku Turske dana 31.07.2021. Prema ovoj odluci konjsko, magareće i svinjsko meso, te njihove iznutrice su među proizvodima koji će se neoporezivo uvoziti iz Bosne i Hercegovine“, kazao je Gürer, inače član glavne opozicione stranke u Truskoj, pišu današnji turski mediji.

Gürerova glavna zamjerka bila je ta da je odluka nedefinisana, nerazumljiva i da je mnogo toga u njoj nepoznato, odnosno “koji su pravi razlozi da ovi proizvodi budu uključeni u carinsku kvotu, kolika je količina uvezenih proizvoda, i koji će iznos biti plaćen za nešto takvo”.

Slična rasprava u dvije države

Upravo ova rasprava u Parlamentu Trurske dolazi u jeku navoda pojedinih medija iz entiteta Republika Srpska, ali i nekadašnjih analitičara političkih zbivanja u BiH, da je svinjetina “protjerana iz Sarajeva”.

Neki bi “zli jezici“, prema onome što smo mogli pročitati u vezi s raspravom u turskom parlamentu, sada vrlo lako mogli zaključiti da je “svinjetina iz Sarajeva protjerana direktno za Tursku“.

Vezane vijesti

“Očekujemo još jače pritiske na narod i institucije Republike Srpske”

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, kazao je da sa zabrinutošću prati šta se dešava…

Teške optužbe iz RS: Vlada Fadila Novalića “dijeli” Bosnu i Hercegovinu!?

Srebrenka Golić, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) kazala je jučer da…

Krišto: “Raspuštanje Doma naroda ima za cilj stvaranje unitarne BiH”

Nakon što je grupa zastupnika u Predstavničkom domu državnog parlamenta (PSBiH) jučer podnijela “Prijedlog rezolucije o zaštiti ustavno-pravnog…
Total
1
Share