To vam je HDZ: Osporavali rezoluciju drugih, sada imaju svoju

HDZ BiH @Wikipedia

Nakon što je grupa zastupnika u Predstavničkom domu državnog parlamenta (PSBiH) 15. decembra podnijela “Prijedlog rezolucije o zaštiti ustavno-pravnog poretka države Bosne i Hercegovine (BiH)”, o istoj su između ostalog odbili raspravljati i poslanici HDZ-a BiH, koji sada imaju “svoju rezoluciju”.

“Upravo je ta rezolucija svojevrsni politički izraz određene politike koja ima za cilj da kroz raspuštanje Doma naroda nastavi s rušenjem institucija BiH, s ciljem stvaranja unitarne BiH”, kazala je prije par dana Borjana Krišto (HDZ BiH), zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH.

“U tome HDZ BiH sigurno neće učestvovati, što smo jasno dali do znanja glasanjem protiv prijedloga rezolucije“, zaključila je Krišto, čija je stranka, HDZ BiH, upravo danas odlučila učiniti isto – podnijeti na razmatranje svoju verziju rezolucije!

Naime, klub poslanika HDZ-a BiH – HNS podnio je zahtjev za dopunu dnevnog reda današnje 28. redovne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

“Smatrajući kako Bosna i Hercegovina, odnosno Federacija BiH, ulazi u proces destabilizacije, a pitanje reforme izbornog zakonodavstva i rješavanje najveće postdejtonske političke krize je opstruisano s različitih strana, Klub HDZ BiH – HNS podnio je prijedlog Rezolucije o zaštiti ustava BiH, Ustava Federacije BiH, međunarodnih sporazuma i pripadajućih aneksa te provedbi presuda Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava“, saopšteno je iz ovog kluba.

Tekst rezolucije

“U okolnostima najveće političke krize u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina, naša je dužnost i obveza da štitimo ustavni poredak i institucije Federacije BiH.

U ovakvim političkim okolnostima, potreba za dijalogom i preuzimanjem političke odgovornosti su dva ključna rješenja kojima istinski možemo prevladati sve izazove u kojima se neminovno već sada nalazimo. Podrška koju pružaju naši prijatelji, medijatori i partneri iz međunarodne zajednice snažan su motiv da napravimo politički iskorak i konsolidujemo unutrašnje odnose u Federaciji BiH.

Narušena stabilnost i funkcionalnost iziskuju potrebu za usvajanjem ‘Rezolucije o zaštiti Ustava BiH, Ustava Federacije BiH, međunarodnih sporazuma i pripadajućih Aneksa te provedbi presuda Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava’ koja treba potvrditi našu neupitnu opredijeljenost za evropske civilizacijske vrijednosti kojoj Bosna i Hercegovina pripada”.

Komentariši
Vezane vijesti

“Ako se ovako nastavi, BiH uskoro neće imati goriva na pumpama”

Problematika oko ukidanja akciza na gorivo u Bosni i Hercegovini i dalje je jedna od vodećih tema, kako…

“Mirko Šarović se krio u zamrzivaču tokom rata”

Sudeći prema izjavama pojedinih političkih predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH), izbori kao da će se održati već…

Nešić: “Helez želi fascinirati birače SDP-a time što će prijetiti Srbiji”

Komentarišući jučerašnje izjave ministra odbrane u Vijeću ministara BiH, Zukana Heleza, koji je upozorio na nedavni ispad srbijanskog…
Total
0
Share