Tokom suđenja Dodiku će biti zabranjeno bavljenje politikom!?

Milorad Dodik @YouTube

Nakon što je 11. augusta protiv njega Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podignulo optužnicu, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorad Dodik suočava se sa neizvjesnom budućnošću u pogledu svog daljnjeg političkog djelovanja.

Neprovođenje odluka visokog predstavnika Christian Schmidta, koje predstavljaju glavni argument optužnice Tužilaštva BiH protiv Milorada Dodika, ali i Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika bh. entiteta RS, mogle bi uticati na politički život prostora cijele države.

Naime, kako prenosi “Avaz“, Tužilaštvo BiH je uz optužnicu Sudu BiH predložilo i mjeru zabrane političkog djelovanja za Milorada Dodika. Ukoliko optužnica bude potvrđena uslijediće sudski proces pred Sudom BiH sa vrlo neizvjesnim ishodom imajući u vidu način na koji predsjednik manjeg bh. entiteta percipira državne institucije.

Ne poštuje, sprečava ili ometa primjenu odluke

Nakon što je visoki predstavnik Christian Schmidt još ranije donio izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se dodatno kriminalizuje nepoštovanje odluka visokog predstavnika, dvojac Dodik – Lukić suočava se sa mogućom kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

U dodacima izmjene Krivičnog zakona BiH se navodi da će “…biti kažnjena svaka službena osoba, na svim nivoima vlasti u BiH, koja ne primjenjuje, ne sprovodi ili na drugi način ne poštuje odluku visokog predstavnika ili koja sprečava ili na drugi način ometa njenu primjenu ili sprovođenje“.

Vezane vijesti

Upoznajte bosanskog “Vikinga”: “Opuštam se bacajući sjekiru”

Sa svojom gustom sijedom bradom, ispletenom kosom i arsenalom srednjovjekovnog oružja, prvi bosanski “Viking” opušta se bacajući sjekire…

Da li će u BiH početi regrutacija stanovništva za rat u Ukrajini?

Dodikov skori sastanak sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom, kao i sa predsjednikom Vladimirom Putinom, mnogi u…

“Opet se pokušava ograničiti sloboda govora kao u komunizmu”

Reisul-ulema Islamske zajednice u BiH, Husein ef. Kavazović, komentarisao je nedavne “verbalne napade” na Islamsku zajednicu i njene…
Total
0
Share