Turistkinja posjetila Sarajevo i nije mogla vjerovati svojim očima

Turisti u Sarajevu @YouTube

Glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo ima tešku prošlost, ali vrlo svijetlu budućnost. Ova mala balkanska prestonica puna je historije, živopisnih građana, nevjerovatne hrane i beskrajnih kaldrmisanih ulica za šetnju.

Sarajevo je nedavno proglašeno najboljom destinacijom za uloženi novac za 2023. godinu, a ovo je još jedan razlog za posjetu, piše poznata blogerica Marci Rivera za američku turističku stranicu “Travel off path“.

Šta biste trebali i nikada ne biste trebali raditi u Bosni i Hercegovini

Provela sam 4 dana istražujući ovaj grad i ostavila sam jake utiske ne samo o Sarajevu, već i o Bosni i Hercegovini u cjelini. Ponekad nazivan i “Jerusalem Evrope”, Sarajevo je grad kontrasta na svakom uglu. Za jedno popodne možete posjetiti džamiju, sinagogu, pravoslavnu i katoličku crkvu. Skrenite iza ugla i vidjećete elemente Beča i Istanbula u njegovoj historiji i arhitekturi gdje god da pogledate.

Je li sigurno?

Samim spominjanjem da ćete putovati u Sarajevo, neki od vaših najmilijih mogu se ozbiljno zabrinuti. Grad je poznat po svojoj mračnoj prošlosti. Ali iako je opsada 1992-1996 glavna stvar s kojom se povezuje, danas je siguran grad za posjetiti.

Postoji bezbroj izvora iz kojih možete saznati o najdužoj opsadi u vojnoj historiji i kako je nastala. Posjeta Sarajevu je sama po sebi historijski čas, a od brojnih lokalnih vodiča koji su ga proživjeli bio bi najbolji način da saznate više o ovom velikom historijskom događaju.

Zašto sam otišla u Sarajevo i kakve je utiske na mene ostavilo? Recimo da me je ovaj grad nakon 8 mjeseci putovanja po Balkanu zaista privukao iz mnogo razloga.

5 razloga da posjetite Sarajevo

Historijski značaj

Jeste li znali da je Prvi svjetski rat tehnički počeo upravo u centru Sarajeva? Latinski most u centru grada je mjesto gdje su nadvojvoda Franc Ferdinand i njegova supruga ubijeni u automobilu. Ovaj događaj izazvao je političku krizu među evropskim velikim silama i doveo do početka Prvog svjetskog rata.

Bezbroj stvari koje treba uraditi

U ovoj maloj prijestonici ima toliko stvari koje treba uraditi da moja 4 dana nisu bila dovoljna da probam sve. Čitav grad je lekcija historije, sa brojnim obilascima posvećenim opsadi, prošlosti, arhitekturi ili uličnoj umjetnosti.

Dok pretražujete, ne zaboravite potražiti Sarajevske ruže. Neću vam reći šta je, ali recimo da nije ono što mislite.

Evo kratke liste stvari koje sam radila i 100% ih preporučujem:

  • idite na obilazak opsade grada da biste zaista osjetili šta se desilo kada je grad bio odsječen od ostatka svijeta 1990-ih. Išla sam sa vozačem iz najuglednije agencije u gradu, što nije slučajno. Naš vodič je strastveno pričao o svojim iskustvima i tura je bila prava prilika za otvaranje očiju.
  • ne možete propustiti istraživanje ratnog tunela, gdje ćete vidjeti na kakve su ekstremne mjere preduzimali kako bi dopremili robu u grad.
  • idite na planinu Trebević i prošećite napuštenom stazom za bob korištenoj na Zimskim olimpijskim igrama 1984. godine.
  • idite u sarajevsku historijsku pivaru i probajte lokalna piva. Saznat ćete zašto se vjeruje da je ovo pivo spasilo grad.
  • provedite sate šetajući starom pijacom. Sjednite na Baščaršijski trg i probajte bosansku kahvu pored poznatog sarajevskog Sebilja. Provela sam duže nego što želim da priznam, gledajući kako se lokalno stanovništvo hrani, slikam se i branim se od golubova koji su zauzeli područje.
  • prođite pored upečatljivog groblja na Alifakovcu do Žute tabije da biste uživali u veličanstvenom zalasku sunca nad gradom. I dok ste tamo, pogledajte mali skriveni kafić u blizini. Ovo mjesto ima prekrasan pogled na dolinu.

Grad karaktera

Sarajlije su prošli mnogo toga. Opsada nije bila tako davna i većina stanovnika je dovoljno stara da se sjeća svakodnevnog užasa u kojem su živjeli 4 godine. Svaki mještanin sa kojim sam razgovarala izgubio je rođaka ili prijatelja.

Uprkos krvavoj prošlosti, Sarajlije su jake karakterom. Nisam mogla da vjerujem u osmjehe, dubok osmijeh i sveukupnu radost koju sam vidjela u ovom gradu. Očekivala sam hladnoću i grubost, ali me je dočekalo suprotno.

Sarajevo je puno brbljivih, prijateljskih i da, ponekad ozbiljnih ljudi. Ako postavljate pitanja, oni će željno odgovarati i educirati strance o složenostima njihove prošlosti. Nakon 8 mjeseci putovanja po Balkanu, brzo sam svrstala Sarajlije kao najljubaznije ljude koje sam ikada srela.

Povezivanje

Sarajevo postaje sve više povezano sa SAD-om i Kanadom, a sve više aviokompanija ga uključuje u svoje linije za 2023. godinu.

Osim zračnim putem, Sarajevo je sa ostatkom Balkana dobro povezano autobusom ili vozom, a ovi načini putovanja su lahki i jeftini. Smješten između Beograda i Zagreba, grad je prirodna stanica za istraživanje.

Nešto što se ne smije propustiti u Sarajevu je njegova tramvajska mreža. Sarajevski tramvaji prolaze kroz grad i prigradska naselja. Neki su prilično stari, a neki moderni. Lokalni stanovnik mi je rekao da je tramvajska mreža u Sarajevu jedna od najstarijih u Evropi i da je korištena kao model za druge poznate tramvajske mreže, na primjer u Beču.

Mostar

Moje putovanje od Splita do Sarajeva zahtijevalo je zaustavljanje u malom gradu Mostaru. Lahko je dostupan iz Sarajeva i savršen je za jednodnevni izlet.

Na manje od dva sata vožnje autobusom ili vozom, Mostar je ono što morate posjetiti kada ste u Sarajevu. Prošetajte strmim kamenim ulicama i pijacama i krenite prema Starom Mostu – najpoznatijoj znamenitosti Mostara. Ako budete imali sreće, možete vidjeti hrabre momke kako s njega skaču u rijeku Neretvu.

Vezane vijesti

Dodik: “Nećemo tolerisati ovakav muslimanski napad na ustavnu BiH”

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, napustio je danas dio sjednice Predsjedništva kojoj je prisustvovala…

Doktorima iz RS draža Federacija BiH nego “Srbija”

Da se od nematerijalnih stvari ne može živjeti, te da za uspješan posao nije dovoljna samo namjera ili…

SAD stavila Bosnu i Hercegovinu na listu zemalja visokog rizika

Američki nadležni “Centar za kontrolu i prevenciju bolesti” (CDC) stavio je Bosnu i Hercegovinu na listu zemalja visokog…
Total
0
Share