U BiH na svakih 30.000 stanovnika postoji po jedna politička stranka

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine @parlament.ba

Od jednopartijskog sistema do potpune višepartijske “demokratske anarhije”, Bosna i Hercegovina je jako brzo prešla svoj politički “tranzicijski put”.

Međutim, da sve ovo ima i jako lošu stranu, svjedoči i činjenica da u Bosni i Hercegovini trenutno postoji skoro 130 političkih stranaka, pa tako na svakih 30.000 stanovnika ove države posŧoji po jedna politička stranka.

Bavljenje politikom odavno je jako unosna stvar u BiH, što se najbolje može oslikati činjenicom da izabrani politički predstavnici nerijetko imaju mjesečna primanja i do sedam puta veća od državnog prosjeka.

Bez ikakve odgovornosti

S druge strane, poliŧičari su sami sebi već odavno izglasali zakone prema kojem se izabrane političke stranke finansiraju direktno iz budžeta, dakle novcem svih građana, odnosno poreskih obveznika,

O odogvornosti koju nose takva visoka primanja političara i njihovih političkih stranaka, u Bosni i Hercegovini odavno je bezpredmetno uopšte i govoriti, čak i pored činjenice da ih građani zbog toga mogu “kazniŧi” na izborima.

Vezane vijesti

Čiji je “državni avion Republike Srpske”!?

Predsjenik DNS-a Nenad Nešić, iako je to bilo ranije tokom dana najavljivano, neće danas praviti društvo Miloradu Dodiku,…

“Nije me briga šta ljudi misle o meni”

Izjavu Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda, koji je sinoć kazao da kada…

Čović kritikuje partnere: “Kod ‘Osmorke’ postoji jako mnogo razmimoilaženja”

Nakon današnje sjednice Predsjedništva HNS-a BiH u Mostaru, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je da ne zagovara…
Total
0
Share