U BiH na svakih 30.000 stanovnika postoji po jedna politička stranka

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine @parlament.ba

Od jednopartijskog sistema do potpune višepartijske “demokratske anarhije”, Bosna i Hercegovina je jako brzo prešla svoj politički “tranzicijski put”.

Međutim, da sve ovo ima i jako lošu stranu, svjedoči i činjenica da u Bosni i Hercegovini trenutno postoji skoro 130 političkih stranaka, pa tako na svakih 30.000 stanovnika ove države posŧoji po jedna politička stranka.

Bavljenje politikom odavno je jako unosna stvar u BiH, što se najbolje može oslikati činjenicom da izabrani politički predstavnici nerijetko imaju mjesečna primanja i do sedam puta veća od državnog prosjeka.

Bez ikakve odgovornosti

S druge strane, poliŧičari su sami sebi već odavno izglasali zakone prema kojem se izabrane političke stranke finansiraju direktno iz budžeta, dakle novcem svih građana, odnosno poreskih obveznika,

O odogvornosti koju nose takva visoka primanja političara i njihovih političkih stranaka, u Bosni i Hercegovini odavno je bezpredmetno uopšte i govoriti, čak i pored činjenice da ih građani zbog toga mogu “kazniŧi” na izborima.

Vezane vijesti

Novi Dodikov poraz: SNSD “izgubio” Banjaluku!

Nakon što je na prethodnim lokalnim izborima 2020. godine u najvećem gradu bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) vladajući…

Schmidt želi spriječiti rat, poziva na uvođenje “personalnih sankcija Dodiku”

Visoki predstavnik UN-a u Bosni i Hercegovini (BiH) Christian Schmidt izjasnio se protiv podjele BiH, te je pozvao…

“Washington Post”: Lider bosanskih Srba moli za Trumpov povratak, hvali Putina

Lider bosanskih Srba izjavio je u nedelju da se nada da će se bivši američki predsjednik Donald Tramp…
Total
0
Share