U Bosni i Hercegovini se kompromis smatra porazom

Vehid Šehić @YouTube

Vehid Šehić, bivši član Centralne izborne komisije (CIK) BiH smatra da je apsolutno neprihvatljivo tjerati građane BiH i u narednom izbornom procesu da budu ponovo na listama gdje imamo samo tri konstitutivna naroda.

“Šta ako neko na listi za Predsjedništvo BiH, a ko ne pripada nijednom od tri naroda, dobije najviše glasova. Kako će on biti član Predsjedništva ako nije Hrvat ili Srbin ili Bošnjak, a u Ustavu piše da mora biti?“, pita se Šehić.

Smatra da je ova njegova konstatacija nastala kao odgovor na aktuelni prijedlog HDZ-a BiH u kome se govori da ne treba mijenjati Ustav BiH, odnosno da se “problem ostalih” može riješiti “na neki drugi način“.

“Problem dogovora političara u BiH jeste da u startu među njima vlada veliko nepovjerenje. Ovdje nema dijaloga, nema kompromisa. Ovdje se kompromis smatra porazom“, smatra Šehić, navodeći da “u tom slučaju nije dobro ni onome ko je dobio“.

“Nas štiti Ustav BiH, štite nas i odluke Evropskog suda za ljudska prava. Oni nas štite, a ne političari“, zaključuje Šehić navodeći da se i “nalazimo u ovakvoj situaciji jer svoju pravnu zaštitu treba da tražimo kod institucija države, a ne kod političara”.

Vezane vijesti

“Takvo ministastvo unutrašnjih poslova RS ne treba da postoji”

Ramiz Salkić, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), govorio je danas o ulozi i odgovornosti Ministarstva unutrašnjih poslova…

Pileći file 14 KM, Novalić tvrdi da je ekonomija FBiH najveća u historiji

Govoreći danas na otvaranju 23. Međunarodnog sajma privrede u Mostaru, premijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Fadil Novalić…

Dodiku ponovo smetaju Nijemci, “posebno” Adis Ahmetović

Govoreći o svojoj izjavi, o proglašenju odluke o davanju agremana ambasadoru Njemačke u BiH veoma štetnom po vitalne…
Total
12
Share