U mjestima zapadne Hercegovine duplo više umrlih nego rođenih

Grude, Bosna i Hercegovina @Facebook

Da je sve primjetniji trend smanjivanja broja stanovništva u BiH, konačno postaje jasnije vidljivije i na zvaničnim podacima koje u posljednje vrijeme svako malo objavljuju pojedine opštine i gradovi.

Tako je u 2021. godini u zapadnohercegovačkoj opštini Grude zabilježeno skoro duplo više umrlih nego rođenih, na što ukazuju zvanični opštinski podaci upisanih u matične knjige rođenih, umrlih i vjenčanih.

Novac kao “nagrada” za djecu

S ciljem popravljanja takve sve lošije demografske slike, čime bi se spriječilo daljnje iseljavanje mladih, pa i čitavih porodica s djecom, krajem 2021. godine donesena je odluka o novčanoj pomoći porodicama s novorođenom djecom.

Za prvo dijete u porodici roditeljima bi pripala jednokratna naknada u iznosu od 500 KM, a za rođenje drugog 1.500 KM, odnosno godišnje po 500 KM, te za treće dijete 3.000 KM (godišnje po 500 KM, do navršene 6 godine djeteta).

Vezane vijesti

Iz rubrike “Samo u BiH”: Zgradi opštine Bileća isključena struja

Zbog nagomilanog duga za električnu energiju od 88.000 KM isključena je struja u zgradi opštine Bileća, što je,…

Iako bi hljeb i mlijeko trebali pojeftiniti, narod neće dobiti niže cijene

Danas je konačno, nakon višemjesečnog usaglašavanja i rasprave, na 32. sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojen Zakon…

Poruka Dodiku: “Najveći izdajnik je onaj koji Republiku Srpsku uništava sistematski”

Kako je navedeno u današnjem saopštenju iz Srpske demokratske stranke (SDS), odluka o sankcijama Miloradu Dodiku i Željki…
Total
0
Share