U Srbiji treba formirati “Zajednicu bošnjačkih opština”

Šemsudin Mehmedović @Facebook

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentu BiH, komentarisao je pritiske na vladu Kosova, na čijem je čelu Albin Kurti, a sve s ciljem formiranja “Zajednice srpskih opština” (ZSO).

“Posebno imajući u vidu raspravu o Kosovu u Skupštini Srbije, odlučio sam pokrenuti inicijativu za usklađivanje statusa Bošnjaka u regionu sa aktuelnim statusom Srba u Bosni i Hercegovini i na Kosovu”, napisao je Mehmedović na svom Facebook profilu, posebno dodajući da “poziva sve relevantne političke faktore na osnivanje “Zajednice bošnjačkih opština” u entitetu RS, ali i u Srbiji“.

Uspostavljanje ravnoteže

Zastupnik SDA u Parlamentu BiH smatra da je vrijeme da se uspostavi ravnoteža, s ciljem ostvarivanja nacionalne ravnopravnosti i intenziviranja povratka.

“Isti taj proces mora biti pokrenut i za Bošnjake u Srbiji. Mi Bošnjaci ne smijemo stajati po strani u procesu koji se odvija na Kosovu. Čuli smo u Skupštini Srbije Aleksandra Vučića kako govori o povezivanju pitanja entiteta RS i Kosova”, zaključio je Mehmedović.

Vezane vijesti

“Srbi se mogu suočiti sa istim krajem kao i Armenija”

Narodna skupština bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), kao i separatistička i provokativna retorika Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH…

Mladi teško mogu naći posao bez političkih ili porodičnih veza

Studentica arhitekture Arijana Pirušić jedna je od oko 23.000 mladih ljudi koji planiraju napustiti Bosnu i Hercegovinu (BiH)…

Poljska protiv članstva Srbije u EU, sa BiH “završava” proces pridruživanja

Poljska, uz podršku još par članica EU, dovodi u pitatnje perspektivu punopravnog članstva za Srbije u Evropskoj uniji…
Total
9
Share