Umjesto Srbiji, Republika Srpska se “okreće” Federaciji BiH

Teritorija RS (bez Distrikta Brčko) @Ilustracija/sketchup.com/Milan D.

Kako su to objavili pojedini mediji u entitetu Republika Srpska (RS), otkazana je za danas najavljena sjednica vlada RS i Srbije, navodno iz tehničkih razloga.

Pojedini analitičari zapravo smatraju da su zvaničnici iz ovog dijela Bosne i Hercegovine zapravo “potrošili sav politički kredit” koji su imali prvenstveno kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, čija država zapravo već posredno trpi političke “packe” od strane evropskih zvaničnika.

“Poruka” iz Srbije

Nemogućnost uticaja na Milorada Dodika, i njegovu politiku koju vodi u posljednje vrijeme u Bosni i Hercegovini, ogleda se i u tome da je i pored obećanja Vučiću 14. januara da će prekinuti bojkot državnih institucija, Dodik u danima nakon toga ponovo “nastavio po starom”.

Da su vladajući u RS ušli u “crvenu” zonu, kada je u pitanju odnos sa Srbijom, možda upravo pokazuje i “slučajno” otkazivanje današnje “zajedničke sjednice”.

Država (odavno) ima novca

S druge strane, kako iz EU najavljuju da će svaka novčana donacija, kredit ili grantovi entitetu RS prvenstveno biti uslovljavani pozitivnim političkim akcijama iz ovog dijela BiH, natjerala je Vladu ovog entiteta da “novac potraži u državnim kompanijama ili računima“.

Tako su iz Vlade RS najavili da od 200 miliona KM neraspoređenog novca na računu “Elektroprenosa BiH” 42 posto pripada ovom entitetu, dok također u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH od oko 170 miliona КM neraspoređenog novca, od akciza na naftne derivate, RS-u također pripada 39 posto.

“Tihe sankcije” daju prve efekte

Ranije najavljena zajednička sjednica Vlade Republike Srpske i Vlade Federacije BiH, kao i još niz zajedničkih projekata dva entiteta, kao i dosta državnih projekata, odjednom su postali prioritet za entitet RS.

Tihe sankcije“, one koje uključuju odluku o evropskim novčanim sredstvima, očito već daju prve efekte kada je u pitanju politička situacija u Bosni i Hercegovini.

Vezane vijesti

Dodik svrstao četnike zajedno sa partizanima u antifašiste

Na današnjem obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (RS) Milorad Dodik kazao je da…

Ostala bez diplome: Sebija Izetbegović traži odštetu od 31.000 KM

Sebija Izetbegović, generalna direktorica “Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu” (KCUS), sudskim je putem odlučila osporiti odluku i pripadajuće…

“Četnici rado pominju krvave Drine, a bivši komunisti zatvore”

Na večerašnjem prediznornom skupu SDA u dvorani “Mejdan” u Tuzli predsjednik SDA, i kandidat za člana Predsjendištva BiH…
Total
0
Share