Upoznajte bosanskog “Vikinga”: “Opuštam se bacajući sjekiru”

Stipe Pleić @YouTube/screenshot

Sa svojom gustom sijedom bradom, ispletenom kosom i arsenalom srednjovjekovnog oružja, prvi bosanski “Viking” opušta se bacajući sjekire na tavanu svoje kamene kolibe.

U proteklih pet godina, Stipe Pleić je prošao kroz stalnu transformaciju od graditelja do nordijskog ratnika u čast popularne televizijske emisije “Vikinzi”.

Metamorfoza je počela nakon što se Pleić vratio kući u Tomislavgrad u južnoj Bosni nakon godina rada na gradilištima u Njemačkoj.

Ono što je započelo kao pijanstvo razvilo se u opsesiju protagonistom serije Ragnarom Lothbrokom i životima nordijskih ratnika, koji su započeli s upadima širom Evrope između 8. i 11. vijeka, piše “EuroNews“.

“Život mi se promijenio”

“Imao sam dosta slobodnog vremena jer ovdje živim sam. A onda kada sam gledao seriju vidio sam Ragnarovu sjekiru, svidjela mi se i želio sam da uradim isto“, kaže 57-godišnjak, koji takođe radi kao vozač kantonalne vlade.

Prateći Ragnarove stope, počeo je ručno da pravi oružje, obloživši zidove svoje kolibe mačevima i štitovima, i oblačivši dio odjeće.

Odjeven u tuniku i odgovarajuće pantalone, visoki Pleić bi lako mogao proći za jednog od glavnih likova serije.

Replika čamca “drakkara”

Njegova radionica sada podsjeća na filmski set, zajedno s prijestoljem optočenim sjekirama i lisičijim krznom.

Krvavocrveni štitovi zajedno sa švedskim i norveškim zastavama vise uz masivne postere zvijezda serije Travisa Fimmela i Katheryn Winnick.

A u svojoj bašti napravio je repliku drakkara čamca s ravnim dnom koji može preći okeane – kojim povremeno plovi obližnjim jezerom.

Harmonija života

Život mi se okrenuo za 180 stepeni. Moji ciljevi su drugačiji”, kaže Pleić o svojoj dramatičnoj transformaciji, navodeći harmoniju koja dolazi sa vikinškim načinom života.

Čak je preuzeo i novu ličnost – Ragnar Kavurson – koje upućuje na ime njegovog rodnog grada tokom otomanske ere i riječ za “zlobnik“.

Tokom godina, napravio je stotine sjekira, kopalja, lukova, štitova i skoro svega što uoči u TV emisiji – za neke projekte su potrebne sedmice pažljivog rada.

Većina njegovih ručno izrađenih sjekira ponuđena je prijateljima ili prodata, a neki komadi koštaju i do 300 eura.

“Opuštajuće” bacanje sjekire

U svaki od njih uložio sam malo sebe“, objašnjava Pleić, dodajući da svakodnevno vježba bacanje sjekire, sam ili sa prijateljima.

“To je takođe disciplina koju preporučuju psihijatri. Veoma je opuštajuća“, kaže on.

U budućnosti se nada da će svoju opsesiju podijeliti s drugima tako što će organizovati prvo bosansko prvenstvo u bacanju sjekire i izgraditi cijelo vikinško selo za turiste.

“Nekada sam u Njemačkoj zarađivao više novca dnevno nego sada mjesečno”, kaže on. “Ali nisam bio sretan. Sada sam sretan”.

Video: YouTube

Vezane vijesti

Čerkez: “Omicron već kruži u BiH, postaće dominantan u narednim mjesecima”

Bosna i Hercegovina (BiH) je u srijedu potvrdila prvih 10 infekcija “Omikron” sojem virusa korona, te se pretpostavlja…

Stanivuković branio Dodikove ljude od sankcija: “Ja bih donosio i deset puta teže odluke”

Nakon što je 31. jula kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva trezora (OFAC) Sjedinjenih Američkih Država (SAD) uvela…

“Opet se pokušava ograničiti sloboda govora kao u komunizmu”

Reisul-ulema Islamske zajednice u BiH, Husein ef. Kavazović, komentarisao je nedavne “verbalne napade” na Islamsku zajednicu i njene…
Total
0
Share