Veto Mađarske neće pomoći uvođenju sankcija EU protiv Dodika!?

Milorad Dodik i Viktor Orban @depo.ba

Pojedini analitičari stanja u BiH smatraju da EU ne treba konsenzus, nego je dovoljna kvalifikovana većina da se uvedu sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) iz reda srpskog naroda.

Nakon uvođenja američkih sankcija članu Predsjedništva BiH i lideru Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradu Dodiku, mnogi bosanskohercegovački i međunarodni analitičari i zvaničnici pozivaju Evropsku uniju (EU) da učini isto. Međutim, trenutno ne postoji jedinstven stav unutar EU po ovom pitanju, a neke zemlje, poput Mađarske, protive se uvođenju sankcija, navode pojedini ruski mediji u svojim analizama.

Pravila i procedure

Denis Čarkadžić, magistar evropskih integracija i politički analitičar, objasnio je kako se ovo pitanje može riješiti u EU.

“Nije tačno da je za uvođenje sankcija EU potreban konsenzus, odnosno saglasnost svih članica. Ovo pitanje je jasno istaknuto u Ugovoru o funkcionisanju EU, u poglavlju IV, pod nazivom ‘Mjere ograničenja’, član 215. stavovi 1. i 2.“, objasnio je Čarkadžić.

“Kvalifikovana većina” je dovoljna

Prema njegovim riječima, nisu tačne česte izjave raznih zemalja članica EU da se pitanje uvođenja sankcija može riješiti samo ako postoji konsenzus – ili ne poznaju sopstvene procedure, ili namjerno obmanjuju javnost.

Čarkadžić tvrdi da EU ima proceduru za donošenje odluke da se nekome uvedu sankcije, a za to je dovoljna “kvalifikovana većina”.

Dakle, prema istima navodima, s obzirom da se odluke u odnosu na fizička lica iz stava 2. donose u skladu sa procedurom iz stava 1., jasno je da je za odlučivanje o sankcijama potrebna kvalifikovana većina u Vijeću EU.

Vezane vijesti

“Milanovićevo uslovljavanje Izbornog zakona u BiH nema veze ni sa čim”

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, kao jedan od gostiju ovogodišnjeg “Sarajevo Business Foruma”, kazao je danas da…

Pad broja zaraženih i manje popunjene bolnice: Ukidaju se epidemiološke mjere

Ono što je već odavno vidljivo u većem dijelu zapadne Evrope, gdje je varijanta “Omikron” virusa korona “ranije…

Slijedi “pakleni” vikend u BiH, u Mostaru temperature 44 stepena Celzijusa

Da se vrijeme, odnosno klima itekako promijenila, svjedoci smo skoro svake godine dok brojimo sve više i više…
Total
1
Share