Veto Mađarske neće pomoći uvođenju sankcija EU protiv Dodika!?

Milorad Dodik i Viktor Orban @depo.ba

Pojedini analitičari stanja u BiH smatraju da EU ne treba konsenzus, nego je dovoljna kvalifikovana većina da se uvedu sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) iz reda srpskog naroda.

Nakon uvođenja američkih sankcija članu Predsjedništva BiH i lideru Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradu Dodiku, mnogi bosanskohercegovački i međunarodni analitičari i zvaničnici pozivaju Evropsku uniju (EU) da učini isto. Međutim, trenutno ne postoji jedinstven stav unutar EU po ovom pitanju, a neke zemlje, poput Mađarske, protive se uvođenju sankcija, navode pojedini ruski mediji u svojim analizama.

Pravila i procedure

Denis Čarkadžić, magistar evropskih integracija i politički analitičar, objasnio je kako se ovo pitanje može riješiti u EU.

“Nije tačno da je za uvođenje sankcija EU potreban konsenzus, odnosno saglasnost svih članica. Ovo pitanje je jasno istaknuto u Ugovoru o funkcionisanju EU, u poglavlju IV, pod nazivom ‘Mjere ograničenja’, član 215. stavovi 1. i 2.“, objasnio je Čarkadžić.

“Kvalifikovana većina” je dovoljna

Prema njegovim riječima, nisu tačne česte izjave raznih zemalja članica EU da se pitanje uvođenja sankcija može riješiti samo ako postoji konsenzus – ili ne poznaju sopstvene procedure, ili namjerno obmanjuju javnost.

Čarkadžić tvrdi da EU ima proceduru za donošenje odluke da se nekome uvedu sankcije, a za to je dovoljna “kvalifikovana većina”.

Dakle, prema istima navodima, s obzirom da se odluke u odnosu na fizička lica iz stava 2. donose u skladu sa procedurom iz stava 1., jasno je da je za odlučivanje o sankcijama potrebna kvalifikovana većina u Vijeću EU.

Vezane vijesti

Ne postoji problem između Bošnjaka i Hrvata, nego između SDA i HDZ-a

Reagujući na jučerašnje zaključke “Hrvatskog narodnog sabora” Bosne i Hercegovine (HNS BiH), iz Naše stranke danas navode da…

Dodik prijeti: “Ako on to hoće, obračunaćemo se na ulici”

Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), danas je ponovo branio ekonomske indikatore ovog dijela Bosne i…

Izdržite još malo, stiže nam osvježenje sa kišom

Nakon što je našu državu početkom sedmice zahvatio još jedan toplotni val, sa predviđenim temperatura i preko 40…
Total
0
Share