“Više nema JNA i Miloševića, snage su danas izjednačene u BiH”

Željko Komšić @YouTube

Problematikom proslave neustavnog dana entiteta RS bave se mnogobrojni mediji u svijetu u regionu, a na temu ovih događaja, koji su veoma uznemirili dio građana Bosne i Hercegovine (BiH), za crnogorske medije govorio je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić.

Upitan da li Bosna i Hercegovina ima mehanizme da zaštiti sve svoje građane, Komšić je kazao da se zapravo samo u jednom dijelu BiH divljalo i pozivalo na klanja Bošnjaka i Hrvata, na “krvave Drine” i tome slično.

Dodika u zatvor

“Takvu atmosferu u manjem bosanskohercegovačkom entitetu proizveo je sam Milorad Dodik, koji u dijelu srpskog stanovništva u kontinuitetu raspaljuje ono najgore. On je već trebalo biti u zatvoru“, kazao je Komšić u intervjuu za crnogorsku “Pobjedu“.

Odgovarajući na pitanje zašto Dodoik nije zbog svega navedenog već u zatvoru, predsjedavajući Predsjedništva je kazao da država Bosna i Hercegovina ima mehanizme da se od toga odbrani.

“Ako neće NATO, ima ko hoće”

Ovo nije 1992. godina, u kojoj nismo imali skoro ništa, dok je s druge strane Radovan Karadžić imao sve, od JNA koja se preobukla u Vojsku RS, kompletno naoružano članstvo Srpske demokratske stranke (SDS), vojnu i paravojnu pomoć Slobodana Miloševića, ali… danas nije tako”, odgovorio je Komšić, zaključujući konstatacijom da su danas “snage, barem kada je riječ o BiH, izjednačene“.

Komšić je ponovio svoj stav kojim poziva NATO snage da izađu u povratnička mjesta u entitetu RS, gdje “Dodikove falange prijete klanjem i ubijanjem civila”.

“Ukoliko to ne urade, nećemo imati drugog izbora nego da sami poduzimamo mjere zaštite građana u tim dijelovima BiH“, zaključio je Komšić.

Vezane vijesti

Pad broja zaraženih i manje popunjene bolnice: Ukidaju se epidemiološke mjere

Ono što je već odavno vidljivo u većem dijelu zapadne Evrope, gdje je varijanta “Omikron” virusa korona “ranije…

Dodik: “Želimo da se razdvojimo potpuno od FBiH”

Projekt gasifikacije nekoliko opština, koje gravitiraju Istočnom Sarajevu, danas je predstavljen u Administrativnom centru bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska…

“Biće dana za megdana”: Ideja cjelovite i zajedničke države pobjeđuje

Jučerašnje proteste građana ispred zgrade OHR-a u Sarajevu, zbog najava o izmjenama Izbornog zakona u BiH od strane…
Total
8
Share