“Više nema JNA i Miloševića, snage su danas izjednačene u BiH”

Željko Komšić @YouTube

Problematikom proslave neustavnog dana entiteta RS bave se mnogobrojni mediji u svijetu u regionu, a na temu ovih događaja, koji su veoma uznemirili dio građana Bosne i Hercegovine (BiH), za crnogorske medije govorio je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić.

Upitan da li Bosna i Hercegovina ima mehanizme da zaštiti sve svoje građane, Komšić je kazao da se zapravo samo u jednom dijelu BiH divljalo i pozivalo na klanja Bošnjaka i Hrvata, na “krvave Drine” i tome slično.

Dodika u zatvor

“Takvu atmosferu u manjem bosanskohercegovačkom entitetu proizveo je sam Milorad Dodik, koji u dijelu srpskog stanovništva u kontinuitetu raspaljuje ono najgore. On je već trebalo biti u zatvoru“, kazao je Komšić u intervjuu za crnogorsku “Pobjedu“.

Odgovarajući na pitanje zašto Dodoik nije zbog svega navedenog već u zatvoru, predsjedavajući Predsjedništva je kazao da država Bosna i Hercegovina ima mehanizme da se od toga odbrani.

“Ako neće NATO, ima ko hoće”

Ovo nije 1992. godina, u kojoj nismo imali skoro ništa, dok je s druge strane Radovan Karadžić imao sve, od JNA koja se preobukla u Vojsku RS, kompletno naoružano članstvo Srpske demokratske stranke (SDS), vojnu i paravojnu pomoć Slobodana Miloševića, ali… danas nije tako”, odgovorio je Komšić, zaključujući konstatacijom da su danas “snage, barem kada je riječ o BiH, izjednačene“.

Komšić je ponovio svoj stav kojim poziva NATO snage da izađu u povratnička mjesta u entitetu RS, gdje “Dodikove falange prijete klanjem i ubijanjem civila”.

“Ukoliko to ne urade, nećemo imati drugog izbora nego da sami poduzimamo mjere zaštite građana u tim dijelovima BiH“, zaključio je Komšić.

Vezane vijesti

Novi Dodikov poraz: SNSD “izgubio” Banjaluku!

Nakon što je na prethodnim lokalnim izborima 2020. godine u najvećem gradu bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) vladajući…

Najbolje vakcinisani zatvorenici u Evropi su Bosanci

Stopa vakcinacije Bosne i Hercegovine protiv koronavirusa jedna je od najnižih u Evropi, ali jedna grupa stanovništva ove…

A kuda za Neum? Pravo, lijevo, pa desno…

Objavivši prije četiri dana informaciju o tome da će “cesta do Neuma biti izgrađena, ali da ‘haos’ kroz…
Total
0
Share