“Više nema JNA i Miloševića, snage su danas izjednačene u BiH”

Željko Komšić @YouTube

Problematikom proslave neustavnog dana entiteta RS bave se mnogobrojni mediji u svijetu u regionu, a na temu ovih događaja, koji su veoma uznemirili dio građana Bosne i Hercegovine (BiH), za crnogorske medije govorio je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić.

Upitan da li Bosna i Hercegovina ima mehanizme da zaštiti sve svoje građane, Komšić je kazao da se zapravo samo u jednom dijelu BiH divljalo i pozivalo na klanja Bošnjaka i Hrvata, na “krvave Drine” i tome slično.

Dodika u zatvor

“Takvu atmosferu u manjem bosanskohercegovačkom entitetu proizveo je sam Milorad Dodik, koji u dijelu srpskog stanovništva u kontinuitetu raspaljuje ono najgore. On je već trebalo biti u zatvoru“, kazao je Komšić u intervjuu za crnogorsku “Pobjedu“.

Odgovarajući na pitanje zašto Dodoik nije zbog svega navedenog već u zatvoru, predsjedavajući Predsjedništva je kazao da država Bosna i Hercegovina ima mehanizme da se od toga odbrani.

“Ako neće NATO, ima ko hoće”

Ovo nije 1992. godina, u kojoj nismo imali skoro ništa, dok je s druge strane Radovan Karadžić imao sve, od JNA koja se preobukla u Vojsku RS, kompletno naoružano članstvo Srpske demokratske stranke (SDS), vojnu i paravojnu pomoć Slobodana Miloševića, ali… danas nije tako”, odgovorio je Komšić, zaključujući konstatacijom da su danas “snage, barem kada je riječ o BiH, izjednačene“.

Komšić je ponovio svoj stav kojim poziva NATO snage da izađu u povratnička mjesta u entitetu RS, gdje “Dodikove falange prijete klanjem i ubijanjem civila”.

“Ukoliko to ne urade, nećemo imati drugog izbora nego da sami poduzimamo mjere zaštite građana u tim dijelovima BiH“, zaključio je Komšić.

Vezane vijesti

“Tu je NATO… Mi se Dodika ne bojimo”

Refik Lendo, potpredsjednik Federacije BiH, kazao je danas da se Stranka demokratske akcije (SDA) može zaobići u formiranju…

“Ne postoji niti jedan problem u proteklih 30 godina koji SDA nije riješila”

Iako zvanična izborna kampanja u Bosni i Hercegovini nije još uvijek počela, mnoge stranke već odavno vode svoju…

Haris Silajdžić se “zbunio i preračunao”, spašavala ga voditeljica

Imanjak i prezimenjak svog mnogo poznatijeg političkog prethodnika, Haris Silajdžić je na Opštim izborima 2022. godine izabran kao…
Total
0
Share