“Vlast u RS provodi čistu pravoslaviziranu obrazovnu politiku”

Parada povodom 9. januara u Banjaluci @Twitter

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) kazao je danas da trenutne separatističke aktivnosti u ovom dijelu Bosne i Hercegovine (BiH) ugrožavaju mir.

Naime, Ramiz Salkić smatra da su vlasti entiteta RS, još od samog početka njihovog povratka nakon rata devedesetih, “Bošnjake organizovano i sistemski diskriminiše s ciljem onemogućavanja njihovog života i opstanka u ovom dijelu BiH”.

“Predstavnici bosanskih Srba u ovom dijelu BiH nikada nisu htjeli stvoriti jasnu perspektivu i uključiti Bošnjake u organe upravljanja i rukovođenja, prije svega zbog činjenice da bh. entitet RS smatraju ratnim plijenom“, naveo je Salkić.

Potpredsjednik RS navodi i najočitiji primjer u kome se “negira postojanje bosanskog jezika uprkos činjenici da se na Popisu stanovništva oko 174.000 stanovnika ovog entiteta izjasnilo da govore bosanski jezik“.

Na udaru ekstremista

Dodikovih “270 sekundi uvreda” na račun muslimana u BiH

“Povratnici su bili i ostali najranjivija kategorija stanovništva, te su kao takvi prvi na udaru ekstremnih separatističkih snaga, ukoliko dođe do ugrožavanja mira”, zaključio je Salkić.

Vezane vijesti

“Da smo ‘41. imali Republiku Srpsku, ne bismo doživjeli Jasenovac”

Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) vrlo je aktivan na društvenim mrežama. Osim Twitter profila, na…

Čović i Košarac kao da su se “dogovorili”: CIK je nelegalan i nelegitiman

Jedan od zaključaka današnjeg Vanrednog zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u Bosni i Hercegovini (BiH), koji okuplja većinu…

“Dok je SDA pisala historiju, Bećirović je pisao otvorena pisma”

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog…
Total
0
Share