“Vlast u RS provodi čistu pravoslaviziranu obrazovnu politiku”

Parada povodom 9. januara u Banjaluci @Twitter

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) kazao je danas da trenutne separatističke aktivnosti u ovom dijelu Bosne i Hercegovine (BiH) ugrožavaju mir.

Naime, Ramiz Salkić smatra da su vlasti entiteta RS, još od samog početka njihovog povratka nakon rata devedesetih, “Bošnjake organizovano i sistemski diskriminiše s ciljem onemogućavanja njihovog života i opstanka u ovom dijelu BiH”.

“Predstavnici bosanskih Srba u ovom dijelu BiH nikada nisu htjeli stvoriti jasnu perspektivu i uključiti Bošnjake u organe upravljanja i rukovođenja, prije svega zbog činjenice da bh. entitet RS smatraju ratnim plijenom“, naveo je Salkić.

Potpredsjednik RS navodi i najočitiji primjer u kome se “negira postojanje bosanskog jezika uprkos činjenici da se na Popisu stanovništva oko 174.000 stanovnika ovog entiteta izjasnilo da govore bosanski jezik“.

Na udaru ekstremista

Dodikovih “270 sekundi uvreda” na račun muslimana u BiH

“Povratnici su bili i ostali najranjivija kategorija stanovništva, te su kao takvi prvi na udaru ekstremnih separatističkih snaga, ukoliko dođe do ugrožavanja mira”, zaključio je Salkić.

Vezane vijesti

“Dodik je dobio ponudu da se vrati u institucije i prihvati Inzkov zakon”

Mladen Ivanić, počasni predsjednik “Partije demokratkog progresa” (PDP), smatra da bi avanturizam aktuelne vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu Republika…

Pileći file 14 KM, Novalić tvrdi da je ekonomija FBiH najveća u historiji

Govoreći danas na otvaranju 23. Međunarodnog sajma privrede u Mostaru, premijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Fadil Novalić…

Čapljina nakon zemljotresa, mnoštvo porušenih dimnjaka u gradu

Zemljotres koji je sinoć pogodio Hercegovinu pričinio je mnogo materijalne štete u opštinama i gradovima ovog područja, a…
Total
1
Share