“Washington Post”: Lider bosanskih Srba moli za Trumpov povratak, hvali Putina

Milorad Dodik @YouTube

Lider bosanskih Srba izjavio je u nedelju da se nada da će se bivši američki predsjednik Donald Tramp vratiti na vlast i da će Srbi “sačekati odgovarajuće globalne okolnosti” da bi postigli svoj cilj otcjepljenja od Bosne i Hercegovine (BiH), koji je nazvao “neodrživo stanje”.

Milorad Dodik, koji je bio rijetki evropski zvaničnik koji je razgovarao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom od početka rata u Ukrajini krajem februara, dao je u nedjelju komentare na jednom lokalnom skupu povodom krvavog raspada BiH prije 30 godina.

Rat koji “nikada nije završio”

Bosna je prošla kroz razorni rat od 1992. do 1995. godine u kojem je poginulo preko 100.000 ljudi prije nego što je mirovni sporazum uz posredovanje SAD okončao sukob, piše “Washington Post“.

Mirovnim sporazumom, poznatim i kao Dejtonski mirovni sporazum, stvoreni su entitet bosanskih Srba i bošnjačko-hrvatska federacija koji su povezani zajedničkim bosanskohercegovačkim institucijama i tročlanim predsjedništvom čiji je član Dodik.

“Molim se Bogu za Trumpa”

Ruski rat u Ukrajini izazvao je strahove da bi se previranja mogla preliti na nestabilni Balkan, gdje je Rusija zadržala snažan uticaj među slavenskim Srbima.

Dodik, koji je predvodi secesionističke težnje bosanskih Srba, rekao je da je uvjeren da će Srbi uskoro donijeti važne odluke o svojoj sudbini u BiH. Također je izrazio očekivanje da će (op.a. bivši predsjednik SAD Donald) Trump ponovo voditi Sjedinjene Američke Države (SAD).

Prvi put u historiji Srbi čekaju vrijeme“, rekao je Dodik. “Moramo biti strpljivi, razumjeti vrijeme. Evropa je neizbežno zbunjena, sa svojim unutrašnjim problemima. Molim se Bogu da Donald Tramp ponovo dođe na vlast u Americi.

Američki “šamar”

Tokom svog predsjedavanja, Trump je rijetko govorio protiv kontinuiranih pokušaja bosanskih Srba da destabilizuju BiH. Nakon što je Joe Biden postao predsjednik, Dodik je dobio šamar, te američke i britanske sankcije zbog svog proklamovanog cilja da “otcijepi pola Bosne” i pridruži je susjednoj Srbiji.

Dodik se ranije ovog mjeseca sastao sa Putinom u Rusiji, rekavši u nedjelju da je ponosan na taj sastanak.

Rekao mi je samo jednu stvar, a to je: ‘Ne napuštamo naše prijatelje.‘ Rusi su ti koji nam nisu učinili ništa loše”, zaključio je Dodik.

Komentariši
Vezane vijesti

“Izetbegović, Turkovićka i Alkalaj sa Dodikom mlataraju kako hoće”

Komentarišući najnovije izjave, ali i stavove Milorada Dodika, Igor Crnadak, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS)…

Bivša Jelenina stranka čestitala Trivićki formiranje nove stranke

Koliko je zanimljiva politička scena u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS) možda najbolje pokazuje jedna današnja “unutarstranačka” čestitka.…

FBiH: Pet dana izolacije za osobe ranije pozitivne na virus korona?

Kako je ovaj trend već određeno vrijeme prisutan u mnoštvu država zapadnog svijeta, očito su nadležni i u…
Total
0
Share