Za isplatu 700.000 penzionera u BiH svakog mjeseca je potrebno 400 miliona KM

Penzionerska populacija @unsplash.com

Država Bosna i Hercegovina, zahvaljujući depopulaciji koja traje već decenijama, ali i sve manjem broju rođenih beba, lagano postaje “zemlja starijih ljudi”.

Prema najnovijim informacijama u BiH trenutno živi oko 700.000 osoba koje primaju penzije, od čega na entitet Federaciju BiH (FBiH) otpada 435.187 penzionera, dok ih u entitetu Republika Srpska (RS) ima 275.879.

Veće penzije od januara

Nakon što su u entitetu RS januarske penzije uvećene za 13,5 posto, od sada će najniža penzija u ovom dijelu BiH iznositi 275,29 KM. Za isplatu penzija svim korisnicima u RS će od sada mjesečno biti potrebno 133,97 miliona KM.

I januarske penzije u Federaciji BiH su također uvećane, za 11,1 posto, te će od sada najniža penzija iznositi 495 KM. Za isplatu januraskih penzija u FBiH ubuduće će mjesečno trebati osigurati 245 miliona KM.

Prostom računicom dolazimo do zaključka da za će za isplatu 700.000 penzionera u BiH ove godine mjesečno biti potrebno izdvojiti skoro 400 miliona KM.

Vezane vijesti

Sanja Vulić, Sebija Izetbegović, diplome i ljubav prema BiH

Sanja Vulić, šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, pozvala je zvaničnike Ambasade SAD u…

Dodik se požalio Putinu: “Nameću nam se neki zakoni, to ne možemo da prihvatimo”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) iz reda srpskog naroda ipak se sinoć sastao sa predsjednikom Rusije Vladimirom…

Od Federacije se želi napraviti “bošnjačka Republika Srpska”

Predsjednik HDZ-a 1990, Ilija Cvitanović, komentarišući aktuelne pregovore o izbornoj reformi u Bosni i Hercegovin, kazao je da…
Total
0
Share