Za sedmo dijete u Mostaru porodiljna naknada od 10 hiljada KM

Beba @unsplash.com

Pomalo nestvarno zvuči podatak koji je danas stigao iz Mostara, a koji govori o tome koliko novca će porodilje dobiti za svako novorođeno dijete.

Naime, “odgovor” je ovo Gradskog vijeća Mostara na sličnu inicijativu koju je nedavno usvojila Skupština Kantona Sarajevo (KS).

Sve je to lijepo, ali…

Kako je riječ o jednokratnoj novčanoj pomoći, koje ranijih godina u Mostaru nije bilo, ili je bilo po principu “jedne godine ima, pa tri nema”, za porodilje će zasigurno značiti svojevrsni poticaj.

Međutim, ipak pomalo “politički hrabro” zvuči odluka prema kojoj će Grad Mostar za svako sedmo po redu dijete (ili više) u porodici izdvajati čak 10 hiljada KM.

Gašenje požara fildžanom vode

Kako živimo u nesigurnim socio-ekonomskim vremenima, kada se porodice u Bosni i Hercegovini nažalost oslanjaju na minimalan broj članova, ili se što je sve češći slučaj, odlučuju na napuštanje države, ovaj se korak zapravo može smatrati “gašenjem požara fildžanom vode“.

Jednu ovakvu “stalnu odluku” je trebalo donijeti još prije 10 ili 15 godina, a iako zvuči “primamljivo“, ipak se mora priznati da je zapravo došla prekasno.

Rješavati problem novcem, a ne pitati se kako i zašto je taj problem nastao, nije put kojim političari trebaju ići. Ukoliko se možda ne bliže izbori

Vezane vijesti

Šta je zajedničko svim strankama u RS? “Mržnja” protiv Đilasa…

Nakon što su to ranije jučer uradili skoro svi opozicioni predstavnici iz entiteta Republika Srpska (RS), iznoseći optužbe…

Milorad Dodik je već počeo slaviti… 9. januar

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda, kazao je danas da neće prihvatiti antiustavnu…

Pileći file 14 KM, Novalić tvrdi da je ekonomija FBiH najveća u historiji

Govoreći danas na otvaranju 23. Međunarodnog sajma privrede u Mostaru, premijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Fadil Novalić…
Total
2
Share