Za sedmo dijete u Mostaru porodiljna naknada od 10 hiljada KM

Beba @unsplash.com

Pomalo nestvarno zvuči podatak koji je danas stigao iz Mostara, a koji govori o tome koliko novca će porodilje dobiti za svako novorođeno dijete.

Naime, “odgovor” je ovo Gradskog vijeća Mostara na sličnu inicijativu koju je nedavno usvojila Skupština Kantona Sarajevo (KS).

Sve je to lijepo, ali…

Kako je riječ o jednokratnoj novčanoj pomoći, koje ranijih godina u Mostaru nije bilo, ili je bilo po principu “jedne godine ima, pa tri nema”, za porodilje će zasigurno značiti svojevrsni poticaj.

Međutim, ipak pomalo “politički hrabro” zvuči odluka prema kojoj će Grad Mostar za svako sedmo po redu dijete (ili više) u porodici izdvajati čak 10 hiljada KM.

Gašenje požara fildžanom vode

Kako živimo u nesigurnim socio-ekonomskim vremenima, kada se porodice u Bosni i Hercegovini nažalost oslanjaju na minimalan broj članova, ili se što je sve češći slučaj, odlučuju na napuštanje države, ovaj se korak zapravo može smatrati “gašenjem požara fildžanom vode“.

Jednu ovakvu “stalnu odluku” je trebalo donijeti još prije 10 ili 15 godina, a iako zvuči “primamljivo“, ipak se mora priznati da je zapravo došla prekasno.

Rješavati problem novcem, a ne pitati se kako i zašto je taj problem nastao, nije put kojim političari trebaju ići. Ukoliko se možda ne bliže izbori

Vezane vijesti

Konjic donirao 50 hiljada KM: “Pomoć našoj bratskoj državi Turskoj”

Turski mediji navode da je bosanskohercegovačka općina Konjic donirala 50 hiljada KM (oko 25 hiljada eura) područjima koja…

“Bitange iz ‘BN televizije’ nisu novinari”

Nakon što je jutros dolazeći u Tužilaštvo BiH Milorad Dodik uslikan kako pokazuje “srednji prst” okupljenim novinarima, član…

Baviti se Izbornim zakonom je saučesništvo u kupovini vremena Miloradu Dodiku

Iako ne mora zvučati da se ove dvije stvari sasvim slučajno dešavaju istovremeno, ipak je previše očita koincidencija…
Total
2
Share