Za sedmo dijete u Mostaru porodiljna naknada od 10 hiljada KM

Beba @unsplash.com

Pomalo nestvarno zvuči podatak koji je danas stigao iz Mostara, a koji govori o tome koliko novca će porodilje dobiti za svako novorođeno dijete.

Naime, “odgovor” je ovo Gradskog vijeća Mostara na sličnu inicijativu koju je nedavno usvojila Skupština Kantona Sarajevo (KS).

Sve je to lijepo, ali…

Kako je riječ o jednokratnoj novčanoj pomoći, koje ranijih godina u Mostaru nije bilo, ili je bilo po principu “jedne godine ima, pa tri nema”, za porodilje će zasigurno značiti svojevrsni poticaj.

Međutim, ipak pomalo “politički hrabro” zvuči odluka prema kojoj će Grad Mostar za svako sedmo po redu dijete (ili više) u porodici izdvajati čak 10 hiljada KM.

Gašenje požara fildžanom vode

Kako živimo u nesigurnim socio-ekonomskim vremenima, kada se porodice u Bosni i Hercegovini nažalost oslanjaju na minimalan broj članova, ili se što je sve češći slučaj, odlučuju na napuštanje države, ovaj se korak zapravo može smatrati “gašenjem požara fildžanom vode“.

Jednu ovakvu “stalnu odluku” je trebalo donijeti još prije 10 ili 15 godina, a iako zvuči “primamljivo“, ipak se mora priznati da je zapravo došla prekasno.

Rješavati problem novcem, a ne pitati se kako i zašto je taj problem nastao, nije put kojim političari trebaju ići. Ukoliko se možda ne bliže izbori

Vezane vijesti

Porodica Radovana Karadžića tuži SAD zbog sankcija: “To je nepravda”

Članovi porodice bivšeg političkog lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića, koji je osuđen za ratne zločine zbog svoje uloge…

NATO šalje novih 1.700 vojnika u BiH da ukloni Dodika sa vlasti

Duško Perović, šef Predstavništva bh. entiteta Republike Srpske (RS) u glavnom gradu Rusije izjavio je danas da stranci…

“Bosna i Hercegovina je bolesna, SAD i EU je godinama pogrešno liječe”

Dušanka Majkić, delegat u Domu naroda parlamenta BiH iz reda srpskog naroda, kazala je danas da su predstavnici…
Total
0
Share