Za sedmo dijete u Mostaru porodiljna naknada od 10 hiljada KM

Beba @unsplash.com

Pomalo nestvarno zvuči podatak koji je danas stigao iz Mostara, a koji govori o tome koliko novca će porodilje dobiti za svako novorođeno dijete.

Naime, “odgovor” je ovo Gradskog vijeća Mostara na sličnu inicijativu koju je nedavno usvojila Skupština Kantona Sarajevo (KS).

Sve je to lijepo, ali…

Kako je riječ o jednokratnoj novčanoj pomoći, koje ranijih godina u Mostaru nije bilo, ili je bilo po principu “jedne godine ima, pa tri nema”, za porodilje će zasigurno značiti svojevrsni poticaj.

Međutim, ipak pomalo “politički hrabro” zvuči odluka prema kojoj će Grad Mostar za svako sedmo po redu dijete (ili više) u porodici izdvajati čak 10 hiljada KM.

Gašenje požara fildžanom vode

Kako živimo u nesigurnim socio-ekonomskim vremenima, kada se porodice u Bosni i Hercegovini nažalost oslanjaju na minimalan broj članova, ili se što je sve češći slučaj, odlučuju na napuštanje države, ovaj se korak zapravo može smatrati “gašenjem požara fildžanom vode“.

Jednu ovakvu “stalnu odluku” je trebalo donijeti još prije 10 ili 15 godina, a iako zvuči “primamljivo“, ipak se mora priznati da je zapravo došla prekasno.

Rješavati problem novcem, a ne pitati se kako i zašto je taj problem nastao, nije put kojim političari trebaju ići. Ukoliko se možda ne bliže izbori

Vezane vijesti

Izetbegović: “Moja prijateljica iz SDA je plavuša…”

Nakon današnjeg saopštenja za javnost u vezi sa “prebrojavanjem” Bošnjaka, predsjednik SDA Bakir Izetbegović večeras je govorio o…

Dodik branio Putina: “Zapad želi oslabiti Rusiju i ovladati njenim resursima”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) iz reda srpskog naroda, Milorad Dodik, kazao je danas tokom učešća na…

“Niko nikada ne bi trebao isključiti mogućnost sukoba u BiH”

I ove će godine 9. januara biti održana proslava neustavnog “Dana RS”, koja se slavi u ovom dijelu…
Total
2
Share