Zašto doktori u RS imaju duplo manje plate od doktora u Federaciji BiH?

Doktor @unsplash.com

I dok s jedne strane manji bh. entitet traži “vraćanje” svojih ranije prenesenih nadležnosti na nivo države Bosne i Hercegovine, te dok se riječ “rat” sve češće spominje u javnosti, obični čovjek ima samo jedan cilj – kako preživjeti s niskim primanjima “od prvog do prvog”.

Tako smo ovih dana od Gorana Bjekovića iz Strukovnog sindikata doktora medicine entiteŧa RS saznali da su plate doktora u RS duplo manje od njihovih kolega doktora u Federaciji BiH.

Doktori u Goraždu i Tešnju imaju veća primanja nego doktori u Kliničkom centru u Banjaluci. Čak i kasirka ima bolju platu od medicinske sestre koja obavlja najodgovorniji posao tokom aktuelne pandemije virusa korona“, kazao je Bjeković za “BN”.

Sve raste osim plata

U sličnoj situaciji su i ostali radnici u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, odnosno u javnoj upravi, pravosuđu, policiji, te spomenuti medicinski radnici, a svi oni od Vlade RS traže povećanje plata u skladu s rastom cijena i sve vidljivijim rastom inflacije koja je dugo vremena bila izuzeŧno niska, čak i u BiH.

Video: YouTube

Vezane vijesti

“Bosnom i Hercegovinom vladaju politički kriminalci, koji kontrolišu stranke i medije”

U Bosni i Hercegovini postoji jedna lijepa izreka – “s kim si, takav si” – odnosno s kim…

Čović o glasu protiv zakona o genocidu: “Ako je to nekoga povrijedilo, ja se izvinjavam”

Nakon što je sa delegacijama EU i SAD završen prvi dio razgovora o promjenama izbornog zakona u BiH,…

“Vulgarni fašizam Zorana Milanovića”

Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte (DF), održao je danas u Sarajevu pres konferenciju nakon sjednice Glavnog odbora stranke,…
Total
0
Share