Zašto doktori u RS imaju duplo manje plate od doktora u Federaciji BiH?

Doktor @unsplash.com

I dok s jedne strane manji bh. entitet traži “vraćanje” svojih ranije prenesenih nadležnosti na nivo države Bosne i Hercegovine, te dok se riječ “rat” sve češće spominje u javnosti, obični čovjek ima samo jedan cilj – kako preživjeti s niskim primanjima “od prvog do prvog”.

Tako smo ovih dana od Gorana Bjekovića iz Strukovnog sindikata doktora medicine entiteŧa RS saznali da su plate doktora u RS duplo manje od njihovih kolega doktora u Federaciji BiH.

Doktori u Goraždu i Tešnju imaju veća primanja nego doktori u Kliničkom centru u Banjaluci. Čak i kasirka ima bolju platu od medicinske sestre koja obavlja najodgovorniji posao tokom aktuelne pandemije virusa korona“, kazao je Bjeković za “BN”.

Sve raste osim plata

U sličnoj situaciji su i ostali radnici u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, odnosno u javnoj upravi, pravosuđu, policiji, te spomenuti medicinski radnici, a svi oni od Vlade RS traže povećanje plata u skladu s rastom cijena i sve vidljivijim rastom inflacije koja je dugo vremena bila izuzeŧno niska, čak i u BiH.

Video: YouTube

Vezane vijesti

“Dodik je pod kontrolom Hrvata i Hrvatske obavještajne službe”

Tajni dogovor Milorada Dodika i susjedne Hrvatske, odnosno aktiviranje vitalnog nacionalnog interesa u Narodnoj skupštini Republike Srpske i…

Komšić u Španiji: Kraljica Letizia na ručku sa predsjednikom Bosne i Hercegovine

Španski kralj Felipe VI održati će danas sastanak sa predsjednikom Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem, glase mnogobrojni naslovi…

I dok Vidović tvrdi da je budžet likvidan, RS se zadužuje uz ogromne kamate

Iako s jedne strane ministrica finansija bh. entiteta Republike Srpske (RS) Zora Vidović u medijima tvrdi da je…
Total
0
Share