Zašto doktori u RS imaju duplo manje plate od doktora u Federaciji BiH?

Doktor @unsplash.com

I dok s jedne strane manji bh. entitet traži “vraćanje” svojih ranije prenesenih nadležnosti na nivo države Bosne i Hercegovine, te dok se riječ “rat” sve češće spominje u javnosti, obični čovjek ima samo jedan cilj – kako preživjeti s niskim primanjima “od prvog do prvog”.

Tako smo ovih dana od Gorana Bjekovića iz Strukovnog sindikata doktora medicine entiteŧa RS saznali da su plate doktora u RS duplo manje od njihovih kolega doktora u Federaciji BiH.

Doktori u Goraždu i Tešnju imaju veća primanja nego doktori u Kliničkom centru u Banjaluci. Čak i kasirka ima bolju platu od medicinske sestre koja obavlja najodgovorniji posao tokom aktuelne pandemije virusa korona“, kazao je Bjeković za “BN”.

Sve raste osim plata

U sličnoj situaciji su i ostali radnici u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, odnosno u javnoj upravi, pravosuđu, policiji, te spomenuti medicinski radnici, a svi oni od Vlade RS traže povećanje plata u skladu s rastom cijena i sve vidljivijim rastom inflacije koja je dugo vremena bila izuzeŧno niska, čak i u BiH.

Video: YouTube

Vezane vijesti

Jedino rješenje za BiH je osnivanje hrvatske i bošnjačke republike

Akademik Božo Žepić, istaknuti bosanskohercegovački sociolog i univerzitetski profesor opisao je svoje viđenje stanja u Bosni i Hercegovini…

Umjesto Srbiji, Republika Srpska se “okreće” Federaciji BiH

Kako su to objavili pojedini mediji u entitetu Republika Srpska (RS), otkazana je za danas najavljena sjednica vlada…

“Republika Srpska je zaustavljena u razvoju”

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, izjavio je danas novinarima u Banjaluci da postoji varijanta…
Total
0
Share