Zašto je snijeg krajem novembra “standardna” medijska histerija

Snijeg @pixabay.com

Često smo posljednjih godina svjedoci činjenice da se čak i vremenska prognoza iskorištava u medijske svrhe, i to na način da se od stanja vremena koje nam predstoji pravi skoro pa “kratka horor priča”.

Posljednjih godina, pogotovo na internetu, imena poznatih meteorologa se provlače kroz “senzacionalističke” naslove na portalima, kako onim anonimnim, tako sve češće i onim “poznaŧim” online medijima.

O hrvatskom meteorologu Zoranu Vakuli je čak snimljena i pjesma, dok se u posljednje vrijeme u bh. medijima sve češće provlači ime mladog meteorologa Nedima Sladića.

“Klikovima” do zarade od reklama

Iako od meteorologa, gore spomenutih ili njihovih kolega, u većini slučajeva dobijamo standardan izvještaj o predstojećem vremenu, koji je dijelom “ponekad i van granica dopuštenog” zbog aktuelnih klimatskih promjena, od takvih informacija se sve češće prave “medijski naslovi” kojima je jedina svrha “privlačenje klikova”.

Tako smo posljednjih godina svjedoci naslova na porŧalima u kojima je “40 stepeni Celzijusa u julu” ili “snijeg krajem novembra” povod kako bi se napisao naslov oblika “katastrofa u najavi” ili “vrijeme koje nikako niste očekivali“.

Vezane vijesti

SAD: Građanska BiH, ali tek nakon ulaska u Evropsku uniju

Gabriel Escobar, specijalni predstavnik američke vlade za zapadni Balkan, kazao je danas da Bosna i Hercegovina (BiH) trenutno…

Hrvatska će nakon izbora raskinuti Dejtonski mirovni sporazum!?

Nakon što budu održani 2. oktobra, Opšti izbori u Bosni i Hercegovini donijet će mnoštvo nepoznanica za tri…

Šta je zajedničko Miloradu Dodiku i Novaku Đokoviću?

Na turniru u kome je od 16. do 23. aprila Banjaluka ugostila velike teniske zvijezde, iz serije “ATP…
Total
0
Share