Zašto je snijeg krajem novembra “standardna” medijska histerija

Snijeg @pixabay.com

Često smo posljednjih godina svjedoci činjenice da se čak i vremenska prognoza iskorištava u medijske svrhe, i to na način da se od stanja vremena koje nam predstoji pravi skoro pa “kratka horor priča”.

Posljednjih godina, pogotovo na internetu, imena poznatih meteorologa se provlače kroz “senzacionalističke” naslove na portalima, kako onim anonimnim, tako sve češće i onim “poznaŧim” online medijima.

O hrvatskom meteorologu Zoranu Vakuli je čak snimljena i pjesma, dok se u posljednje vrijeme u bh. medijima sve češće provlači ime mladog meteorologa Nedima Sladića.

“Klikovima” do zarade od reklama

Iako od meteorologa, gore spomenutih ili njihovih kolega, u većini slučajeva dobijamo standardan izvještaj o predstojećem vremenu, koji je dijelom “ponekad i van granica dopuštenog” zbog aktuelnih klimatskih promjena, od takvih informacija se sve češće prave “medijski naslovi” kojima je jedina svrha “privlačenje klikova”.

Tako smo posljednjih godina svjedoci naslova na porŧalima u kojima je “40 stepeni Celzijusa u julu” ili “snijeg krajem novembra” povod kako bi se napisao naslov oblika “katastrofa u najavi” ili “vrijeme koje nikako niste očekivali“.

Vezane vijesti

“I Sarajevo je bilo domaćin Olimpijskih igara”: Tegeltija poželio sreću Kinezima

Visoki zvaničnik Bosne i Hercegovine (BiH) poželio je uspjeh Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine. “Vjerujem da…

Kupuju li Oružane snage BiH bespilotne letjelice “Bayraktar”?

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga (OS) Bosne i Hercegovine (BiH), general-pukovnik Senad Mašović, posjetio je danas turski Nacionalni kampus…

Deponija Uborak, primjer katastrofalnog upravljanja otpadom u Bosni i Hercegovini

Grad Mostar u Bosni i Hercegovini odavno je na udaru kritika zbog svoje deponije smeća, u javnosti poznate…
Total
0
Share