Zbog Brčkog je “Republika cijela iz dva dijela”

Distrikt Brčko @Twitter

Obilježavanje neustavnog dana bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) nastavljeno je i danas, ovaj put u distriktu Brčko, dijelu države Bosne i Hercegovine nad kojim upravu nemaju entiteti, nego država Bosna i Hercegovina.

Brčko distrikt je nastao odlukom Međunarodnog arbitražnog suda 8. marta 2000. godine. Prostire se na površini od 493 kvadratna kilometra, od rijeke Save na sjeveru, pa sve do obronaka planine Majevice na jugu.

Prema popisu stanovništva iz 2013. godine na području Brčko distrikta je živjelo je 83.516 osoba, od čega je Bošnjaka bilo 35.381 (42,36%), Srba 28.884 (34,58%), te Hrvata 17.252 (20,66%).

Budućnost distrikta Brčko

Kako područje distrikta Brčko teritorijalno dijeli entitet RS na dva dijela, vrlo je jasna poruka koje rukovodstvo ovog dijela Bosne i Hercegovine šalje javnosti.

Imajući u vidu činjenicu da Milorad Dodik, “prvi čovjek” entiteta RS, koristi svaku priliku kako bi naglasio bližu ili daljnju nezavisnost ovog dijela BiH, pozicija distrikta Brčko je nešto na što mora itekako računati.

Ne samo da distrikt Brčko dijeli entitet RS na dva dijela, nego to isto trenutno radi i sa mogućim secesionističkim planovima pojedinih političkih lidera.

Vezane vijesti

Situacija u korist broja zaposlenih Srba u Sarajevu treba biti popravljena

Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) smatra da je neprihvatljivo da se i dalje u Ustavnom…

“Dodik se sklanjao u Predsjedištvu, odluke su se donosile mimo njega”

Mirko Šarović, kandidat SDS-a za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, kazao je da je “pad režima…

Cvijanović: “Naša vizija Bosne i Hercegovine je vizija stabilne države”

U vezi s događajima u Bosni i Hercegovini u prethodnih nekoliko mjeseci, pogotovo imajući u vidu svu retoriku…
Total
0
Share