Bosanac švercovao pola miliona cigareta kroz Austriju

Austrijska policija @YouTube

Austrijska carina zaplijenila je danas skoro 500.000 cigareta u automobilu za dostavu na autoputu Nord/Weinviertel (A5). Neimenovani 36-godišnji državljanin BiH sproveden je do kontrolnog punkta Schrick (na sjeveru Austrije) i pregledan u tamošnjoj policijskoj stanici.

Prema predočenoj dokumentaciji i izjavi vozača, vozilo je iznajmio njegov zet u Bosni i Hercegovini (BiH), koji ga je zamolio da se odveze u Poljsku da preuzme robu od firme u blizini Varšave. Uradio je to kao privatno lice, a ne kao zaposlenik i nije znao koju robu utovaruje. Prema tovarnom listu, riječ je bila o odjeći koju treba prevesti u BiH.

Dvije palete koje su bile u tovarnom prostoru “pick-up” vozila pažljivo je pregledao mobilni tim austrijske carinske kontrole uz pomoć pasa carinske službe, međutim, u njima je bio drugačiji teret od deklarisanog. Iz “Sprintera” je zaplijenjeno 48 kutija sa oko 50 “šteka” cigareta u svakoj. Paketi cigareta su bili označeni na engleskom jeziku, nisu imali naznaku zemlje porijekla ili zemlje proizvodnje i bili su označeni kao “Marlboro crvena”.

Skoro 500.000 cigareta

U cilju pokretanja dalje istrage, zajedno sa timom za carinske kriminalističke poslove, vozač iz BiH je u konvoju sproveden u kontrolnu salu carinarnice u Beču, gdje je automobil istovaren i izvršeno je tačno prebrojavanje cigareta. Brojanje se “zaustavilo” na 479.780 cigareta (2.398 “šteka” od 10 paklica i 1 “šteka” od 9 paklica), te je sve identifikovano kao “krijumčarena roba“.

Prilikom detaljnog pregleda zaplijenjeni su i dijelovi “mašine za cigarete” u kabini vozača, što bi moglo ukazivati ​​na nelegalnu proizvodnju. Sva dokumenta, ključ vozila i ostali oduzeti predmeti predati su austrijskoj carinskoj službi, nakon čega je izvršena zapljena krijumčarene robe.

Vezane vijesti

Tornado u Kentuckyiju usmrtio pet Bosanaca i Hercegovaca

Nakon što je više tornada pogodilo nekoliko američkih saveznih država, od koji su oni najači zadesili državu Kentucky,…

Na području Ćelića uništeno čak 50% plasteničke proizvodnje

Obilne kiše nanijele su jučer, za veoma kratko vrijeme, ogromnu materijalnu štetu u nekoliko opština Tuzlanskog kantona. Najteže…

Kurdskom aktivisti prijeti deportacija iz Bosne i Hercegovine u Tursku

Kurdski aktivista Mehmet Serif Süren, koji je navodno podnio zahtjev za azil u Bosni i Hercegovini kako bi…
Total
16
Share