Bosanac švercovao pola miliona cigareta kroz Austriju

Austrijska policija @YouTube

Austrijska carina zaplijenila je danas skoro 500.000 cigareta u automobilu za dostavu na autoputu Nord/Weinviertel (A5). Neimenovani 36-godišnji državljanin BiH sproveden je do kontrolnog punkta Schrick (na sjeveru Austrije) i pregledan u tamošnjoj policijskoj stanici.

Prema predočenoj dokumentaciji i izjavi vozača, vozilo je iznajmio njegov zet u Bosni i Hercegovini (BiH), koji ga je zamolio da se odveze u Poljsku da preuzme robu od firme u blizini Varšave. Uradio je to kao privatno lice, a ne kao zaposlenik i nije znao koju robu utovaruje. Prema tovarnom listu, riječ je bila o odjeći koju treba prevesti u BiH.

Dvije palete koje su bile u tovarnom prostoru “pick-up” vozila pažljivo je pregledao mobilni tim austrijske carinske kontrole uz pomoć pasa carinske službe, međutim, u njima je bio drugačiji teret od deklarisanog. Iz “Sprintera” je zaplijenjeno 48 kutija sa oko 50 “šteka” cigareta u svakoj. Paketi cigareta su bili označeni na engleskom jeziku, nisu imali naznaku zemlje porijekla ili zemlje proizvodnje i bili su označeni kao “Marlboro crvena”.

Skoro 500.000 cigareta

U cilju pokretanja dalje istrage, zajedno sa timom za carinske kriminalističke poslove, vozač iz BiH je u konvoju sproveden u kontrolnu salu carinarnice u Beču, gdje je automobil istovaren i izvršeno je tačno prebrojavanje cigareta. Brojanje se “zaustavilo” na 479.780 cigareta (2.398 “šteka” od 10 paklica i 1 “šteka” od 9 paklica), te je sve identifikovano kao “krijumčarena roba“.

Prilikom detaljnog pregleda zaplijenjeni su i dijelovi “mašine za cigarete” u kabini vozača, što bi moglo ukazivati ​​na nelegalnu proizvodnju. Sva dokumenta, ključ vozila i ostali oduzeti predmeti predati su austrijskoj carinskoj službi, nakon čega je izvršena zapljena krijumčarene robe.

Vezane vijesti

Policija uhvatila bosanske krijumčare migranata

Austrijska policija spriječila je još jedan pokušaj krijumčarenje ljudi kada je državljanin Bosne i Hercegovine pokušao ilegalno uvesti…

Neuspješna potraga za turskim radnicima nestalim u rijeci Bosni

Na lokalitetu Kahrimani kod Begovog hana u opštini Žepče, trojica radnika kompanije “Čengiz Insat” upali su danas oko…

Čitava porodica poginula u saobraćajnoj nesreći kod Mostara

Iako su mediji sinoć javljali da su poginule dvije osobe, epilog stravične saobraćajne nesreće koja se sinoć dogodila…
Total
16
Share