Bosanci, Srbi i Makedonci ilegalno gradili prugu u Njemačkoj

Građevinski radnici @unsplash.com

Uposlenici Finansijske kontrole za rad na crno pri glavnoj Carinarnici u Giesenu, u centralnoj Njemačkoj, uhapsili su više od deset ilegalno zaposlenih radnika u Bad Vilbelu.

Svi radnici bili su uključeni u radove na izgradnji kolosijeka na željezničkoj pruzi prema Frankfurtu na Majni. Samo jedan od 14 provjerenih stranih radnika imao je traženu radnu dokumentaciju prilikom provjere na carini.

Ostali muškarci su došli iz Sjeverne Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine i nisu imali boravišnu dozvolu koja im je davala pravo na rad u Njemačkoj, već su imali samo privremene radne dozvole za Hrvatsku i Sloveniju.

Nezakonito zapošljavanje stranaca

Svi su privremeno uhapšeni zbog sumnje da su imali ilegalni boravak u NJemačkoj, te su protjerani od strane nadležnih imigracionih organa. Kasnije su istražitelji “rada na crno” ponovo pregledali gradilište, te su pronašli još jednog radnika iz BiH koji nije imao radnu dozvolu za Njemačku, te je i on protjeran.

Poslodavac svih radnika je firma iz Slovenije koja radi kao podizvođač za frankfurtsku kompaniju. Protiv slovenačke kompanije pokrenut je krivični postupak zbog nezakonitog zapošljavanja stranaca.

Vezane vijesti

Hercegovina se trese već drugi put od sinoć, zemljotres pogodio isto mjesto

Nakon što je sinoć u 00:24 sati Hercegovinu zatresao potres jačine 3,6 stepeni po Richteru, sa epicentrom 34…

Među povrijeđenima u padu dizalice i Bosanac iz Jajca

Troje mrtvih i troje povrijeđenih, uključujući 39-godišnjaka porijeklom iz Bosne i Hercegovine, bilans je onoga što se dogodilo…

“Ljudi jednostavno nestaju, rak se proširio kao virus”

Stanovništvo Bukinja u sjevernoj Bosni opalo je za preko 80 posto u protekloj deceniji, a lokalno stanovništvo i…
Total
0
Share