Mediji u RS nastavljaju obmanjivati javnost u vezi sa “zastavom Armije RBiH”

Zastava “Republike BiH” za koju mediji u RS tvrde da je “zastava Armije RBiH” @nezavisne.com

Ne ulazeći s jedne strane u razloge zašto je osobi s inicijalima E.B. iz Zenice (FBiH) policija danas u Doboju (RS) oduzela 30 komada zastava “Republike BiH”, s druge strane već se godinama ponavlja ista priča s “namjerom označavanja” državne zastave – ratnom i vojnom zastavom.

Ma koliko to neki ne prihvatali, činjenica je da je Bosna i Hercegovina 22. maja 1992. godine primljena u članstvo Ujedinjenih nacija (UN), pod državnom zastavom ozvaničenom na prigodnoj ceremoniji UN-a u New Yorku kao “zastava Republike Bosne i Hercegovine“.

Zastava RBiH, 1992-1998 @Wikipedia

Zastava Republike Bosne i Hercegovine zvanično je usvojena dvije sedmice ranije, odnosno 4. maja 1992. godine, a zasnivala se na zastavi srednjovjekovne Bosne i bosanske dinastije Kotromanića. Zastava Republike Bosne i Hercegovine je pravougaonog oblika, bijele boje sa grbom Republike Bosne i Hercegovine u sredini (grb predstavlja zlatno obrubljeni, plavi štit, podijeljen na dva polja srebrenom dijagonalnom gredom sa po tri ljiljana zlatne boje u svakom polju).

Video: YouTube

Prizivanje ratnih duhova prošlosti

Nakon što je 4. februara 1998. godine usvojena sadašnja zastava Bosne i Hercegovine odlukom Carlosa Westendorpa, Visokog predstavnika za provođenje dejtonskog mirovnog sporazuma, “zastava s ljiljanima” je i praktično od tada postala nezvanična nacionalna zastava Bošnjaka u Bosni i Hercegovini i dijaspori.

Kako smo već nebrojeno puta do sada imali situaciju u kojoj je zastava “Republike Bosne i Hercegovine” u medijima bh. entiteta RS označena kao “zastava Armije Republike Bosne i Hercegovine“, teško se oteti dojmu da se na taj način zapravo ponovo žele prizivati ratni duhovi prošlosti, odnosno namjerno etiketirati određeni narod.

(Ne)namjerna zvanična greška

Isti slučaj se ponovio i danas u Doboju kada su “Nezavisne novine” prenijele vijest agencije “Srna (zvanične novinske agencije bh. entiteta RS), pod naslovom – “Oduzete zastave Armije BiH, sankcionisano nekoliko bezbjednosno interesantnih osoba” (arhivirani link 1, arhivirani link 2).

I ponovo bi se na tome i završilo da upravo isti mediji iz entiteta RS nisu objavili spornu fotografiju na kojoj je jasno vidljivo da zapravo nije riječ o “zastavi Armije RBiH”, nego o zvaničnoj državnoj zastavi pod kojom je BiH (Republika BiH) priznata i primljena u UN.

Zastava Armije RBiH @Imgur

Sličnosti i “očite” razlike

Zastava Armije RBiH” je zaista slične forme kao zastava “Republike BiH“, ali s očito jasno istaknutim natpisom “Armija Republike Bosne i Hercegovine” s dva zlatna mača koja se preklapaju ispod grba.

Vrlo često se upravo “zastava Armije RBiH” namjerno potencirala u bh. medijima proteklih godina, vjerovatno kako bi se postigao bolji efekat kod čitalaca, iako je u brojnim primjerima jasno bilo vidljivo da je zapravo riječ o “zastavi Republike BiH“.

Vezane vijesti

Lopovi ukrali većinu prozora sa hotela “Mogorjelo” u Čapljini

Nevjerovatna priča dolazi nam sa juga Hercegovine, iz Čapljine, gdje su lopovi ukrali ogroman broj prozora sa hotela…

“U Federaciji vlada aparthejd prema Srbima”

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, osudio je jutrošnji vandalski napad na Staru pravoslavnu crkvu…

Tornado je ubio sedmero djece u jednoj ulici, njih četvero je iz BiH

Bowling Green je mjesto u američkoj saveznoj državi Kentucky koje je pretrpjelo najveći udar tornada u prošli petak…
Total
6
Share