Mediji u RS nastavljaju obmanjivati javnost u vezi sa “zastavom Armije RBiH”

Zastava “Republike BiH” za koju mediji u RS tvrde da je “zastava Armije RBiH” @nezavisne.com

Ne ulazeći s jedne strane u razloge zašto je osobi s inicijalima E.B. iz Zenice (FBiH) policija danas u Doboju (RS) oduzela 30 komada zastava “Republike BiH”, s druge strane već se godinama ponavlja ista priča s “namjerom označavanja” državne zastave – ratnom i vojnom zastavom.

Ma koliko to neki ne prihvatali, činjenica je da je Bosna i Hercegovina 22. maja 1992. godine primljena u članstvo Ujedinjenih nacija (UN), pod državnom zastavom ozvaničenom na prigodnoj ceremoniji UN-a u New Yorku kao “zastava Republike Bosne i Hercegovine“.

Zastava RBiH, 1992-1998 @Wikipedia

Zastava Republike Bosne i Hercegovine zvanično je usvojena dvije sedmice ranije, odnosno 4. maja 1992. godine, a zasnivala se na zastavi srednjovjekovne Bosne i bosanske dinastije Kotromanića. Zastava Republike Bosne i Hercegovine je pravougaonog oblika, bijele boje sa grbom Republike Bosne i Hercegovine u sredini (grb predstavlja zlatno obrubljeni, plavi štit, podijeljen na dva polja srebrenom dijagonalnom gredom sa po tri ljiljana zlatne boje u svakom polju).

Video: YouTube

Prizivanje ratnih duhova prošlosti

Nakon što je 4. februara 1998. godine usvojena sadašnja zastava Bosne i Hercegovine odlukom Carlosa Westendorpa, Visokog predstavnika za provođenje dejtonskog mirovnog sporazuma, “zastava s ljiljanima” je i praktično od tada postala nezvanična nacionalna zastava Bošnjaka u Bosni i Hercegovini i dijaspori.

Kako smo već nebrojeno puta do sada imali situaciju u kojoj je zastava “Republike Bosne i Hercegovine” u medijima bh. entiteta RS označena kao “zastava Armije Republike Bosne i Hercegovine“, teško se oteti dojmu da se na taj način zapravo ponovo žele prizivati ratni duhovi prošlosti, odnosno namjerno etiketirati određeni narod.

(Ne)namjerna zvanična greška

Isti slučaj se ponovio i danas u Doboju kada su “Nezavisne novine” prenijele vijest agencije “Srna (zvanične novinske agencije bh. entiteta RS), pod naslovom – “Oduzete zastave Armije BiH, sankcionisano nekoliko bezbjednosno interesantnih osoba” (arhivirani link 1, arhivirani link 2).

I ponovo bi se na tome i završilo da upravo isti mediji iz entiteta RS nisu objavili spornu fotografiju na kojoj je jasno vidljivo da zapravo nije riječ o “zastavi Armije RBiH”, nego o zvaničnoj državnoj zastavi pod kojom je BiH (Republika BiH) priznata i primljena u UN.

Zastava Armije RBiH @Imgur

Sličnosti i “očite” razlike

Zastava Armije RBiH” je zaista slične forme kao zastava “Republike BiH“, ali s očito jasno istaknutim natpisom “Armija Republike Bosne i Hercegovine” s dva zlatna mača koja se preklapaju ispod grba.

Vrlo često se upravo “zastava Armije RBiH” namjerno potencirala u bh. medijima proteklih godina, vjerovatno kako bi se postigao bolji efekat kod čitalaca, iako je u brojnim primjerima jasno bilo vidljivo da je zapravo riječ o “zastavi Republike BiH“.

Vezane vijesti

Na području Ćelića uništeno čak 50% plasteničke proizvodnje

Obilne kiše nanijele su jučer, za veoma kratko vrijeme, ogromnu materijalnu štetu u nekoliko opština Tuzlanskog kantona. Najteže…

Bosanac se kamionom zabio u betonski zid, spasilački helikopter ga prebacio u bolnicu

Teška saobraćajna nesreća dogodila se u subotu na austrijskom autoputu A9, prije izlaza Böselbach, kada se vozač kamiona…

Uhvaćen u krađi drva, prilikom bijega kombijem udario dva policajca

Nakon što je policijska patrola sinoć na području Hadžića uočila muškarca kako krade drvo iz šume, isti se…
Total
0
Share