Tornado je ubio sedmero djece u jednoj ulici, njih četvero je iz BiH

Uništenje nakon tornada u Kentuckyiju @YouTube

Bowling Green je mjesto u američkoj saveznoj državi Kentucky koje je pretrpjelo najveći udar tornada u prošli petak kada ga je ova prirodna nepogoda praktično potpuno razorila.

Četrnaest ljudi je smrtno stradalo u nekoliko blokova u mjestu Bowling Green, od kojih čak 11 u jednoj ulici, aveniji Moss Creek. Izgubljene su cijele porodice, među njima sedmero djece, od kojih dvoje dojenčadi. Komšije koje su preživjele toliko su pogođene tugom da se bore pričati o tome.

Inače, u ovom mjestu živi raznolika zajednica porodica iz cijelog svijeta, Bosne i Hercegovine, Mjanmara, Kosova, Nigerije, od kojih su mnoge pobjegle od nasilja. Nekima ovo svježe uništenje pokreće misli o mračnim danima u kojima su pobjegli iz svojih domovina, gdje su se skrivali od rata i gubili cijele porodice.

Jedna od porodica koja je izgubila mnogo članova bila je iz Bosne i Hercegovine. Dva brata živjela su u susjednim kućama sa svojim porodicama. Bili su sretni i druželjubivi, priređivali su ljetne zabave u dvorištu. Od porodica dvojice braće poginula je jedna žena, zajedno s dvoje djece i dvoje dojenčadi, saopštila je lokalna policija.

Tuga i žalost za nastradalim

Ben Ćerimović je imigrant iz Bosne i Hercegovine, te poznaje porodice nastradalih u tornadu.

Osjećaje koje trenutno imam stvarno ne mogu objasniti”, kazao je Ćerimović, te dodao:

Tornado u Kentuckyiju usmrtio pet Bosanaca i Hercegovaca

“U Bowling Greenu postoji blisko povezana i uspješna bosanska zajednica, koja ima “uhodan” program useljavanja izbjeglica iz Bosne i Hercegovine kako bi ih dovela u zapadni Kentucky. Većina ih je ovdje došla tokom rata prije 25 godina kako bi njihova djeca imala bolji život”.

“Uvijek pomislim na svoju djecu”

Ćerimović je volontirao u subotu i nedjelju na čišćenju ruševina u Bowling Greenu, ali je u ponedjeljak morao uzeti slobodan dan kako bi sabrao emocije.

“Svaki put kad vidim ovo i čujem za tu djecu, pomislim na svoju. Šta da su to moja djeca?“, kazao je na kraju Ćerimovićza američke medije.

Vezane vijesti

Najzagađeniji zrak u svijetu jutros je bio u Sarajevu

Glavni grad Bosne i Hercegovine jutros je u 7 sati imao indeks zagađenosti 287, te je bio ispred…

Čitava porodica poginula u saobraćajnoj nesreći kod Mostara

Iako su mediji sinoć javljali da su poginule dvije osobe, epilog stravične saobraćajne nesreće koja se sinoć dogodila…

Zastrašujući grafiti u Čapljini: “Klat ćemo muslimanske žene i djecu”

Kako prenose pojedini bh. mediji, jučer su u Čapljini, na stubovima mosta “Franje Tuđmana”, osvanuli uvredljivi grafiti usmjereni…
Total
13
Share