EU je javno neutralna, ali tajno pomaže Dodiku i Čoviću

Milorad Dodik i Dragan Čović @Twitter

Reuf Bajrović, predsjednik “Američko-evropske inicijative”, govorio je večeras o ulozi Evropske unije (EU), odnosno njenih predstavnika u kreiranju unutrašnje, ali i vanjske politike Bosne i Hercegovine (BiH).

Bajrović smatra da EU zapravo pomaže uništenju BiH, dajući već godinama unazad Miloradu Dodikupoklone” kako bi on odustao od zahtijeva koje je imao u periodu od posljednjih 10 godina.

EU “pokloni” za Dodika i Čovića

“I sam sam bio na sastancima iza zatvorenih vrata sa ljudima iz EU, gdje sam vidio da njihovi zvaničnici nemaju dobre namjere prema BiH”, kazao je predsjednik “Američko-evropske inicijative”, navodeći primjere u kojima je Dodik bio nagrađen “pravosuđem BiH“, a zatim i “Zakonom o prebivalištu BiH”, kako bi odustao od svojih ranijih zahtijeva.

Sličnog stava Bajrović je bio i u vezi predsjednika HDZ-a BiH, navodeći primjer u kome su predstavnici EU “de factodali ovlasti kantonima da mogu staviti “veto” na odluke u vezi s vanjskom politikom BiH.

Podrška “rušiteljima” BiH

“Vanjska politika BiH je isključiva nadležnost države BiH prema Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH“, kazao je Bajrović.

Gostujući u programu “Federalne TV“, Bajrović je kazao da ono što danas vidimo jeste da “EU javno i dalje stoji na poziciji neutralnosti, a tajno radi sve da pomogne Dodiku i Čoviću”, u čemu najveću podršku ovaj “dvojac” ima od strane Zorana Milanovića, Viktora Orbana, Janeza Janše i Angeline Eichhorst.

Vezane vijesti

Mesić: “Za Željka Komšića su glasali i Srbi”

Nakon što su “propali” i posljednji pregovori u Neumu u vezi s izmjenom Izbornog zakona u Bosni i…

Pogledajte gustinu naseljenosti Bosne i Hercegovine, država je poluprazna!

Jedan od istraživača “Instituta za sigurnost i globalna pitanja” (ISGA) Univerziteta u holandskom Leidenu već godinama na društvenim…

Skoro 2.000 doktora suspendovano zbog odbijanja vakcinacije

Gotovo 2.000 doktora i stomatologa u Italiji suspendovano je u petak s posla zbog odbijanja vakcinacije protiv COVID-19,…
Total
1
Share