EU je javno neutralna, ali tajno pomaže Dodiku i Čoviću

Milorad Dodik i Dragan Čović @Twitter

Reuf Bajrović, predsjednik “Američko-evropske inicijative”, govorio je večeras o ulozi Evropske unije (EU), odnosno njenih predstavnika u kreiranju unutrašnje, ali i vanjske politike Bosne i Hercegovine (BiH).

Bajrović smatra da EU zapravo pomaže uništenju BiH, dajući već godinama unazad Miloradu Dodikupoklone” kako bi on odustao od zahtijeva koje je imao u periodu od posljednjih 10 godina.

EU “pokloni” za Dodika i Čovića

“I sam sam bio na sastancima iza zatvorenih vrata sa ljudima iz EU, gdje sam vidio da njihovi zvaničnici nemaju dobre namjere prema BiH”, kazao je predsjednik “Američko-evropske inicijative”, navodeći primjere u kojima je Dodik bio nagrađen “pravosuđem BiH“, a zatim i “Zakonom o prebivalištu BiH”, kako bi odustao od svojih ranijih zahtijeva.

Sličnog stava Bajrović je bio i u vezi predsjednika HDZ-a BiH, navodeći primjer u kome su predstavnici EU “de factodali ovlasti kantonima da mogu staviti “veto” na odluke u vezi s vanjskom politikom BiH.

Podrška “rušiteljima” BiH

“Vanjska politika BiH je isključiva nadležnost države BiH prema Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH“, kazao je Bajrović.

Gostujući u programu “Federalne TV“, Bajrović je kazao da ono što danas vidimo jeste da “EU javno i dalje stoji na poziciji neutralnosti, a tajno radi sve da pomogne Dodiku i Čoviću”, u čemu najveću podršku ovaj “dvojac” ima od strane Zorana Milanovića, Viktora Orbana, Janeza Janše i Angeline Eichhorst.

Vezane vijesti

Dodikov obračun sa opozicijom: “Njihova jedina politika sam ja”

Govoreći danas na posebnoj sjednici Narodne skupštine entiteta Republiks Srpska (RS), predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH iz…

Spasioci iz Hrvatske i BiH zajedno pretražuju ruševine u Turskoj

Na potresu pogođenim područjima Turske već se nekoliko dana nalaze spasilačke ekipe iz cijelog svijeta, a među njima…

“Da li svijet još uvijek postoji?” pitala je žena spašena nakon 121 sat pod ruševinama

Šest dana nakon zemljotresa u Turskoj, spasilački timovi nastavljaju da rade svoj humani posao. Posljednji primjer je 70-godišnja…
Total
1
Share