“Percepcija Balkana je da smo ludi, da ne možemo živjeti zajedno”

Damir Ovčina @abc.es/screenshot

Bosanskohercegovački pisac Damir Ovčina rođen je 1973. godine u Sarajevu gdje je studirao književnost. Iza njega su već brojne objave pjesama, kraćih proza, prikaza, te njegovo u posljednje vrijeme najpoznatije djelo, roman “Kad sam bio hodža”.

Za rat je potreban novac, za rat je potrebna hrana… ako ih nemaš sve si slabiji. Jer niko ne napada jake zemlje, niko im ne pravi probleme“, kazao je Ovčina u intervjuu za španske dnevne novine “ABC” opisujući predratno, ratno i poratno stanje u Bosni i Hercegovini.

Isti problemi, isti krivac

Poznati bh. pisac navodi da je rat u Bosni i Hercegovini bio jedan od oružanih sukoba u našoj novijoj historiji, iako zbog toga nije bio poznatiji od prethodnih.

“Vrlo je ljudska priroda misliti da su problemi drugih zasluženi, jer su oni tako odlučili. Vrlo je lako zanemariti probleme drugih grupa ili drugih ljudi“, kazao se Ovčina, koji smatra da je za eskalaciju napetosti koja se trenutno doživljava na prostoru BiH, 30 godina nakon opsade Sarajeva, opet krivac srpski nacionalizam.

“Pogrešan” imidž

Posebno je zabrinut zbog imidža koji međunarodna zajednica vezuje za Balkan.

“Nažalost, za Balkan, bivšu Jugoslaviju i Bosnu, zajednička percepcija koju imaju o nama je i dalje da smo problematično mjesto u svijetu, da se mrzimo, da ne možemo živjeti zajedno , da smo ludi… nije istina, to je problem političkih interesa i tako ga treba rješavati”, tvrdi poznati bh. pisac.

“Ako imate tu reputaciju, šta god da se desi, to je kao, ‘pa to je ono što smo očekivali, to smo već znali, oni su konfliktni, to je ono što oni tamo rade‘”, zaključio je Ovčina., čiji cjelokupan intervju možete pročitati na stranicama španskih dnevnih novina “ABC“.

Vezane vijesti

Mostar među najljepšim malim gradovima u Evropi

Za popularna turistička odredišta Evrope poput Pariza, Rima ili Barcelone svi znamo. Međutim, i oni “mali evropski gradovi”…

BiH – država u kojoj političarima ne odgovara pomirenje naroda

Nakon što su u javnosti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) danima objavljivane kritike na račun učestvovanja “Sarajevskog ratnog…

Povodom 25. novembra: “Dani bosanskohercegovačke kulture” u Hrvatskoj

U povodu 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine (BiH), u kinu “Tuškanac” u glavnom gradu Hrvatske sinoć…
Total
0
Share