“Percepcija Balkana je da smo ludi, da ne možemo živjeti zajedno”

Damir Ovčina @abc.es/screenshot

Bosanskohercegovački pisac Damir Ovčina rođen je 1973. godine u Sarajevu gdje je studirao književnost. Iza njega su već brojne objave pjesama, kraćih proza, prikaza, te njegovo u posljednje vrijeme najpoznatije djelo, roman “Kad sam bio hodža”.

Za rat je potreban novac, za rat je potrebna hrana… ako ih nemaš sve si slabiji. Jer niko ne napada jake zemlje, niko im ne pravi probleme“, kazao je Ovčina u intervjuu za španske dnevne novine “ABC” opisujući predratno, ratno i poratno stanje u Bosni i Hercegovini.

Isti problemi, isti krivac

Poznati bh. pisac navodi da je rat u Bosni i Hercegovini bio jedan od oružanih sukoba u našoj novijoj historiji, iako zbog toga nije bio poznatiji od prethodnih.

“Vrlo je ljudska priroda misliti da su problemi drugih zasluženi, jer su oni tako odlučili. Vrlo je lako zanemariti probleme drugih grupa ili drugih ljudi“, kazao se Ovčina, koji smatra da je za eskalaciju napetosti koja se trenutno doživljava na prostoru BiH, 30 godina nakon opsade Sarajeva, opet krivac srpski nacionalizam.

“Pogrešan” imidž

Posebno je zabrinut zbog imidža koji međunarodna zajednica vezuje za Balkan.

“Nažalost, za Balkan, bivšu Jugoslaviju i Bosnu, zajednička percepcija koju imaju o nama je i dalje da smo problematično mjesto u svijetu, da se mrzimo, da ne možemo živjeti zajedno , da smo ludi… nije istina, to je problem političkih interesa i tako ga treba rješavati”, tvrdi poznati bh. pisac.

“Ako imate tu reputaciju, šta god da se desi, to je kao, ‘pa to je ono što smo očekivali, to smo već znali, oni su konfliktni, to je ono što oni tamo rade‘”, zaključio je Ovčina., čiji cjelokupan intervju možete pročitati na stranicama španskih dnevnih novina “ABC“.

Vezane vijesti

Pjesma domovini iz Mostara – “Zemljo naša vječna i jedina”

U povodu obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, iz Osnovne škole “Mujaga Komadina” iz Mostara stiže…

Emir Kusturica novi glavni direktor “Pozorišta ruske vojske”

Poznati balkanski filmski režiser Emir Kusturica postat će glavni direktor “Centralnog akademskog pozorišta ruske vojske”, prenose ruski mediji…

Potomci Bosanaca doseljenih u Tursku prije 130 godina i dalje čuvaju svoju tradiciju

Potomci Bosanaca koji su 1893. godine migrirali u Tursku, iz grada Tuzle i njegove okolice nastanivši se u…
Total
10
Share