Potomci Bosanaca doseljenih u Tursku prije 130 godina i dalje čuvaju svoju tradiciju

Selo İnegöl u okrugu Bursa, Turska @Facebook

Potomci Bosanaca koji su 1893. godine migrirali u Tursku, iz grada Tuzle i njegove okolice nastanivši se u okrugu İnegöl u Bursi, nastavljaju da održavaju svoju kulturu živom.

Od poljoprivrede i šumarstva živi ukupno 135 građana bošnjačkog porijekla u naselju 11 kilometara udaljenom od okružnog centra, a čije je ime općina İnegöl 2017. godine, njima u čast, promijenila u “Tuzla“.

Poglavar naselja Yusuf Sarıkaya rekao je u izjavi za turske medije da su oni nastavili “održavati živom” svoju kulturu koju su im usadili njihovi preci.

Bosanski jezik, kultura i tradicija

Navodeći da se u naselju Tuzla još uvijek govori bosanskim jezikom, Sarıkaya navodi da se hrana i dalje sprema na bosanski način.

“Naši preci su svoju kulturu donijeli u İnegöl, a mi smo je održali živom sve do danas, i nastavićemo da radimo tako i u budućnosti”, dodao je.

Mikayil Turan, 33-godišnji stanovnik naselja, objasnio je da su se njihovi preci iz Bosne naselili na ovom području jer je klima i vegetacija bila slična gradu Tuzli u Bosni i Hercegovini iz koga su došli u Tursku.

Vjenčanja kao u Bosni

“U školu sam krenuo sa 7 godina. Turski jezik nisam znao do osnovne škole kada sam ga tek i počeo učiti”, kazao je Turan.

İlhan Kaya (43) kaže da nastoje održavati kulturu svojih predaka.

“Naša vjenčanja se i dalje održavaju po ugledu na bosanskohercegovačku kulturu”, dodao je.

U amanet budućim generacijama

Stanovnik turske “Tuzle” Yusuf Çetinkaya (37) izjavio je da se mještani ovog naselja i dalje trude da sačuvaju svoju tradiciju i običaje, te da ih prenesu budućim generacijama.

“Živjeli smo na sofama u potpuno drvenoj kući. Djetinjstvo smo proveli uz bosanska peciva, uz jela kuhana na vatri usred kuće (op.a. – ognjište). U selu se i dalje govori bosanski jezik. Po kućama se peku bosanska peciva, poslužuju se bosanske poslastice, a tu je i toplina naše bosanske kulture koja se još uvijek živi i održava. To se posebno vidi na svadbama”, kazao je Mehmet Turan, jedan od starijih stanovnika ovog naselja.

Vezane vijesti

Još jedno veliko priznanje za film “Quo Vadis, Aida?”

Evropska filmska akademija (EFA) objavila je na današnjoj press konferenciji u Sevilji nominacije za najveća dostignuća evropske kinematografije…

Mostar među najljepšim malim gradovima u Evropi

Za popularna turistička odredišta Evrope poput Pariza, Rima ili Barcelone svi znamo. Međutim, i oni “mali evropski gradovi”…

Pjesma domovini iz Mostara – “Zemljo naša vječna i jedina”

U povodu obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, iz Osnovne škole “Mujaga Komadina” iz Mostara stiže…
Total
1
Share