Potomci Bosanaca doseljenih u Tursku prije 130 godina i dalje čuvaju svoju tradiciju

Selo İnegöl u okrugu Bursa, Turska @Facebook

Potomci Bosanaca koji su 1893. godine migrirali u Tursku, iz grada Tuzle i njegove okolice nastanivši se u okrugu İnegöl u Bursi, nastavljaju da održavaju svoju kulturu živom.

Od poljoprivrede i šumarstva živi ukupno 135 građana bošnjačkog porijekla u naselju 11 kilometara udaljenom od okružnog centra, a čije je ime općina İnegöl 2017. godine, njima u čast, promijenila u “Tuzla“.

Poglavar naselja Yusuf Sarıkaya rekao je u izjavi za turske medije da su oni nastavili “održavati živom” svoju kulturu koju su im usadili njihovi preci.

Bosanski jezik, kultura i tradicija

Navodeći da se u naselju Tuzla još uvijek govori bosanskim jezikom, Sarıkaya navodi da se hrana i dalje sprema na bosanski način.

“Naši preci su svoju kulturu donijeli u İnegöl, a mi smo je održali živom sve do danas, i nastavićemo da radimo tako i u budućnosti”, dodao je.

Mikayil Turan, 33-godišnji stanovnik naselja, objasnio je da su se njihovi preci iz Bosne naselili na ovom području jer je klima i vegetacija bila slična gradu Tuzli u Bosni i Hercegovini iz koga su došli u Tursku.

Vjenčanja kao u Bosni

“U školu sam krenuo sa 7 godina. Turski jezik nisam znao do osnovne škole kada sam ga tek i počeo učiti”, kazao je Turan.

İlhan Kaya (43) kaže da nastoje održavati kulturu svojih predaka.

“Naša vjenčanja se i dalje održavaju po ugledu na bosanskohercegovačku kulturu”, dodao je.

U amanet budućim generacijama

Stanovnik turske “Tuzle” Yusuf Çetinkaya (37) izjavio je da se mještani ovog naselja i dalje trude da sačuvaju svoju tradiciju i običaje, te da ih prenesu budućim generacijama.

“Živjeli smo na sofama u potpuno drvenoj kući. Djetinjstvo smo proveli uz bosanska peciva, uz jela kuhana na vatri usred kuće (op.a. – ognjište). U selu se i dalje govori bosanski jezik. Po kućama se peku bosanska peciva, poslužuju se bosanske poslastice, a tu je i toplina naše bosanske kulture koja se još uvijek živi i održava. To se posebno vidi na svadbama”, kazao je Mehmet Turan, jedan od starijih stanovnika ovog naselja.

Vezane vijesti

Emir Kusturica novi glavni direktor “Pozorišta ruske vojske”

Poznati balkanski filmski režiser Emir Kusturica postat će glavni direktor “Centralnog akademskog pozorišta ruske vojske”, prenose ruski mediji…

“Percepcija Balkana je da smo ludi, da ne možemo živjeti zajedno”

Bosanskohercegovački pisac Damir Ovčina rođen je 1973. godine u Sarajevu gdje je studirao književnost. Iza njega su već…

Povodom 25. novembra: “Dani bosanskohercegovačke kulture” u Hrvatskoj

U povodu 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine (BiH), u kinu “Tuškanac” u glavnom gradu Hrvatske sinoć…
Total
1
Share