Albanski predsjednik: “Republika Srpska je prijetnja stabilnosti u regionu”

Ilir Meta, predsjednik Albanije @YouTube

Predsjednik Albanije Ilir Meta izrazio je zabrinutost zbog intenziviranih pokušaja bh. entiteta Republika Srpska (RS) da se povuče iz državnih institucija i stvori paralelne strukture za vojsku, sudove i poreski sistem u Bosni i Hercegovini (BiH).

“Kršenje Dejtonskog sporazuma ugrožava regionalnu stabilnost i živote građana svih nacionalnosti”, napisao je Meta na svom zvaničnom Facebook profilu.

Uključiti se u dijalog

“Takvi pokušaji ozbiljno narušavaju vladavinu prava i izglede za evropsku integraciju zemalja u regionu”, dodao je albanski šef države.

Meta je posebno naglasio da je “inicijativa poslanika Republike Srpske da počnu rad na uspostavljanju svojih institucija i izradi ustava u suprotnosti sa 26-godišnjim naporima građana BiH, lokalnih lidera i međunarodne zajednice na jačanju mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini”.

Albanski predsjednik je pozvao političare iz entiteta Republika Srpska i Federacije BiH da se uključe u dijalog kako bi riješili međusobne sporove čime bi se napredovalo u neophodnim reformama na poboljšanju života građana i napretka procesa integracije države, koji bi služili jačanju mira i sigurnosti na zapadnom Balkanu.

Vezane vijesti

Milanović zaprijetio Bosni i Hercegovini sa EU i NATO snagama

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović iskoristio je čak i današnji dan, kada Hrvatska slavi 27. godišnjicu vojno-redarstvene operacije “Oluja”,…

Vučićev cinizam: “Molim vas, napadajte me i ubuduće”

Nakon što je jutros glasao na predsjedničkim i parlamentarnim izborima u Srbiji, aktuleni predsjednik Aleksandar Vučić obratio se…

“Pa zar hoćete da nam ni Putin više ne diže slušalicu?”

Dosadašnji predsjednik srbijanske Skupštine Ivica Dačić izjavio je danas da za njega nema nikakve dileme kakav je stav…
Total
9
Share