Albanski predsjednik: “Republika Srpska je prijetnja stabilnosti u regionu”

Ilir Meta, predsjednik Albanije @YouTube

Predsjednik Albanije Ilir Meta izrazio je zabrinutost zbog intenziviranih pokušaja bh. entiteta Republika Srpska (RS) da se povuče iz državnih institucija i stvori paralelne strukture za vojsku, sudove i poreski sistem u Bosni i Hercegovini (BiH).

“Kršenje Dejtonskog sporazuma ugrožava regionalnu stabilnost i živote građana svih nacionalnosti”, napisao je Meta na svom zvaničnom Facebook profilu.

Uključiti se u dijalog

“Takvi pokušaji ozbiljno narušavaju vladavinu prava i izglede za evropsku integraciju zemalja u regionu”, dodao je albanski šef države.

Meta je posebno naglasio da je “inicijativa poslanika Republike Srpske da počnu rad na uspostavljanju svojih institucija i izradi ustava u suprotnosti sa 26-godišnjim naporima građana BiH, lokalnih lidera i međunarodne zajednice na jačanju mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini”.

Albanski predsjednik je pozvao političare iz entiteta Republika Srpska i Federacije BiH da se uključe u dijalog kako bi riješili međusobne sporove čime bi se napredovalo u neophodnim reformama na poboljšanju života građana i napretka procesa integracije države, koji bi služili jačanju mira i sigurnosti na zapadnom Balkanu.

Vezane vijesti

“Plenković stalno laže, jučer je glumio brigu za Hrvate u BiH”

Predjsednik Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, učestvovao je danas na svečanoj promociji polaznika Hrvatske vojne škole “Dr.…

30 godina star govor Nenada Čanka koji vrijedi i danas

Na društvenoj mreži Twitter jučer je objavljen zanimljiv video zapis koji datira još iz perioda izbora za predsjednika…

Srbija: Da li je konačno pronađeno tijelo Mateja Periša?

Kako prenose mnogobrojni srbijanski mediji, tijelo nepoznato mlađeg muškarca izvučeno je danas iz rijeke Dunav u blizini “Ade…
Total
9
Share