Albanski predsjednik: “Republika Srpska je prijetnja stabilnosti u regionu”

Ilir Meta, predsjednik Albanije @YouTube

Predsjednik Albanije Ilir Meta izrazio je zabrinutost zbog intenziviranih pokušaja bh. entiteta Republika Srpska (RS) da se povuče iz državnih institucija i stvori paralelne strukture za vojsku, sudove i poreski sistem u Bosni i Hercegovini (BiH).

“Kršenje Dejtonskog sporazuma ugrožava regionalnu stabilnost i živote građana svih nacionalnosti”, napisao je Meta na svom zvaničnom Facebook profilu.

Uključiti se u dijalog

“Takvi pokušaji ozbiljno narušavaju vladavinu prava i izglede za evropsku integraciju zemalja u regionu”, dodao je albanski šef države.

Meta je posebno naglasio da je “inicijativa poslanika Republike Srpske da počnu rad na uspostavljanju svojih institucija i izradi ustava u suprotnosti sa 26-godišnjim naporima građana BiH, lokalnih lidera i međunarodne zajednice na jačanju mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini”.

Albanski predsjednik je pozvao političare iz entiteta Republika Srpska i Federacije BiH da se uključe u dijalog kako bi riješili međusobne sporove čime bi se napredovalo u neophodnim reformama na poboljšanju života građana i napretka procesa integracije države, koji bi služili jačanju mira i sigurnosti na zapadnom Balkanu.

Vezane vijesti

Srbi na Kosovu prijete da će jednostrano proglasiti svoju autonomiju

Lider etničkih Srba na sjeveru Kosova upozorio je da bi ova manjina mogla jednostrano da proglasi autonomiju, bez…

Detalji tragedije: Žena sa blizancima u naručju izgorjela ispred srednjih vrata autobusa

Najmanje 46 osoba poginulo je u saobraćajnoj nesreći na autoputu u Bugarskoj, kada se zapalio autobus iz Sjeverne…

Milanović: “Klika i kamarila sarajevska sa Komšićem na čelu”

Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, održao je danas još jednu čudnu konferenciju za novinare, a na kojoj je između…
Total
0
Share