Albanski predsjednik: “Republika Srpska je prijetnja stabilnosti u regionu”

Ilir Meta, predsjednik Albanije @YouTube

Predsjednik Albanije Ilir Meta izrazio je zabrinutost zbog intenziviranih pokušaja bh. entiteta Republika Srpska (RS) da se povuče iz državnih institucija i stvori paralelne strukture za vojsku, sudove i poreski sistem u Bosni i Hercegovini (BiH).

“Kršenje Dejtonskog sporazuma ugrožava regionalnu stabilnost i živote građana svih nacionalnosti”, napisao je Meta na svom zvaničnom Facebook profilu.

Uključiti se u dijalog

“Takvi pokušaji ozbiljno narušavaju vladavinu prava i izglede za evropsku integraciju zemalja u regionu”, dodao je albanski šef države.

Meta je posebno naglasio da je “inicijativa poslanika Republike Srpske da počnu rad na uspostavljanju svojih institucija i izradi ustava u suprotnosti sa 26-godišnjim naporima građana BiH, lokalnih lidera i međunarodne zajednice na jačanju mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini”.

Albanski predsjednik je pozvao političare iz entiteta Republika Srpska i Federacije BiH da se uključe u dijalog kako bi riješili međusobne sporove čime bi se napredovalo u neophodnim reformama na poboljšanju života građana i napretka procesa integracije države, koji bi služili jačanju mira i sigurnosti na zapadnom Balkanu.

Vezane vijesti

Ambasador Ukrajine pozvao Srbiju da se pridruži sankcijama Rusiji

Ambasador Ukrajine u Srbiji, Volodimir Tolkač, pozvao je Beograd da se pridruži sankcijama EU protiv Rusije, prenosi “Ukrinform”.…

Kako je došlo do toga da Hrvati u Dodiku vide saveznika!?

Saborski zastupnik političke grupacije “Most” u hrvatskom Saboru, Nikola Grmoja, kazao je jutros gostujući u programu “HRT”-a da,…

“Dodik bolje zastupa interese hrvatskog naroda u BiH nego Čović”

Miroslav Škoro, bivši predsjednik Domovinskog pokreta i nezavisni zastupnik u hrvatskom Saboru govorio je jučer o položaju Hrvata…
Total
9
Share