Beograd neće ustupiti “ni pedalj svoje zemlje na Kosovu”

Aleksandar Vučić @Twitter

Srbija namjerava da zadrži vojnu neutralnost i da razvija odbrambenu industriju zemlje, kazao je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

U subotu je ispred zgrade Skupštine Srbije u Beogradu održana svečana ceremonija u čast dodjele čina potporučnika – mlađih potporučnika – kadetima Vojne akademije i Medicinskog fakulteta Medicinske akademije nauka.

Srbija je odlučila da ide putem vojne neutralnosti i to je odmjeren i čvrst korak. S mjerom, jer nikome ne predstavljamo prijetnju i nije naš posao izazivati ​​bilo koju državu i ulijevati strah u nečiju stabilnost. Teško, jer nam je stalo do svake osobe koja je spremna da nosi vojnu uniformu ili na drugi način doprinese sigurnosti Srbije“, rekao je srbijanski lider.

Učešće pripadnika OS BiH

Razvijaćemo i jačaćemo odbrambenu industriju, povećavaćemo njene kapacitete i širiti asortiman proizvoda”, naglasio je Vučić. Zvanični Beograd neće ustupiti “ni pedalj svoje zemlje na Kosovu”, dodao je.

Nakon njegovog govora počeo je defile kadeta, među kojima je bilo i osam pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i jedan iz Ministarstva unutrašnjih poslova entiteta RS, također iz BiH. Helikopteri Vazduhoplovstva Srbije, većinom “Mi-17” i “Mi-35” ruske proizvodnje, svečano su preletjeli plato ispred Skupštine u centru Beograda.

Vezane vijesti

“Milanović i Plenković se slažu samo u jednom – ulizivanju Dodiku i Čoviću”

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske, učestvujući na “Global forumu” u azerbejdžanskom Bakuu, osvrnuo se na niz tema koje…

“Milanovićevo izražavanje je negdje između režanja i laveža”

Ministar vanjskih poslova Hrvatske, Gordan Grlić Radman, danas je komentarisao pojedine izjave predsjednika Zorana Milanovića, upućene na račun…

“Kosovo ne smije postati Bosna, moramo neutralisati rusko-srpsku agresiju”

U svom godišnjem govoru pred parlamentom, predsjednica Kosova Vjosa Osmani je osudila etničke podjele, navodeći da neće dozvoliti…
Total
17
Share