“Bio sam u zatvoru u rodnom gradu Slobodana Miloševića”

Albin Kurti @Facebook

Govoreći uoči novog kruga dijaloga o normalizaciji odnosa sa Srbijom, premijer Kosova Albin Kurti kazao je da će 2. maja biti predstavljen nacrt statusa opština na sjeveru Kosova gdje većinom žive Srbi, što je ključna tačka pregovora dvije države.

U intervjuu za hrvatsku novinsku agenciju “HinaKurti se dotakao i svog političkog puta, navodeći da je 1998. godine, nakon početka rata na Kosovu, radio kao sekretar u uredu glavnog političkog predstavnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), da bi ga 1999. u Prištini uhapsila srpska policija.

“Nekoliko mjeseci sam bio u zatvoru na Kosovu okupiranom od strane Srbije. Tokom povlačenja srbijanskih policijskih i vojnih jedinica sa sobom poveli su 2.000 ratnih zarobljenika, te sam umjesto političkog zatvorenika postao ratni zarobljenik“, kazao je Kurti.

Osuđen na 15 godina zatvora

Premijer Kosova navodi da se u Srbiji mjesec dana vodio kao nestala osoba, odnosno, sve dok ih nije posjetio “Međunarodni Crveni krst”.

“Ironično, bio sam u Požarevcu, rodnom gradu Slobodana Miloševića“, dodao je Kurti, navodeći da je bio osuđen na 15 godina zatvora zbog “ugrožavanja teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta Jugoslavije”.

Iako pušten na slobodu nakon dvije godine i sedam mjeseci provedenih u zatvoru, premijer Kosova navodi da je vrijeme koje je proveo u zatvoru predstavljalo vrijedan dio njegovog životnog iskustva.

Vezane vijesti

Vučić pred Erdoganom branio Putina: “Zar mislite da možete poraziti Rusiju vojnim sredstvima”

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan doputovao je sinoć u zvaničnu posjetu Srbiji, a već danas učestvuje u Beogradu…

Dodik se “ohrabrio” u Beogradu: “Najozbiljnije razmišljamo o odluci o samostalnosti i otcjepljenju Republike Srpske”

Nakon što je danima najavljivan, u Beogradu je danas održan sastanak predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (RS), Milorada…

Milanović “nabacuje smeće u javni prostor”

Već duži vremenski period traje “verbalni rat” na relaciji hrvatski premijer Andrej Plenković – predsjednik Hrvatske Zoran Milanović,…
Total
0
Share