Bivša Jugoslavija: Preko 56.000 ljudi umrlo od virusa korona

Jugoistočna Evropa @Google Maps

Zanimljiva statistika bi se pojavila kada bi se za područje nekadašnje SFRJ (Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije) objedinjeno prikazivali brojevi umrlih od posljedica zaraze virusom korona (Covid-19).

Iako se danas na području nekadašnje zajedničke države nalazi ukupno sedam novih država (op.a. šest + Kosovo), virus korona ne poznaje granice.

Skoro sve države s ovog prostora nalaze se u “Top 20” država svijeta po “broju umrli na milion stanovnika”, s izuzetkom Srbije, podaci su koje redovno objavljuje internet stranica “Worldometer“.

Već duži vremenski period Bosna i Hercegovina je u samom vrhu ove liste, trenutno na 3. mjestu u svijetu sa 4.036 umrlih na milion stanovnika. Slijedi Crna Gora na 5. mjestu sa 3.781, Sjeverna Makedonija na 6. mjestu sa 3.751, Hrvatska na 11. mjestu sa 2.945, Slovenija na 17. mjestu sa 2.643, te Srbija na 59. mjestu sa 1.428 umrlih na milion stanovnika. Podaci za Kosovo u ovoj rubrici nisu navedeni.

Ogromni brojevi

Kada se sabere ukupan broj do sada umrlih osoba u svim državama nekadašnje Jugoslavije (BiH 13.121, Crna Gora 2.375, Sjeverna Makedonija 7.815, Hrvatska 11.981, Slovenija 6.496, Srbija 12.401 i Kosovo 2.989), došlo bi se do broja od čak 56.000 umrlih od virusa korona.

Iako mnoge od navedenih država “ne žele da ih se ni po kom osnovu više ikada svrstava u Jugoslaviju“, teško je ne primjetiti da je područje bivše SFRJ izuzetno pogođeno brojem umrlih na milion stanovnika, što vjerovatno najviše govori o zdravstvenom sektoru pojedinih država, ali i “lagodnim” navikama stanovništva kada su u pitanju slične situacije.

Vezane vijesti

Vučić poručio da Ukrajina “jednog dana” može sve izgubiti

Kijev će odmah izgubiti sve ako prizna nezavisnost Kosova, izjavio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na zajedničkoj…

Milanović je “korisna budala koja radi u interesu Moskve”

Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, ponovo je danas komentarisao ranije izrečene stavove predsjednika Zorana Milanovića, poručivši danas…

Viktora Orbana od utapanja u čamcu spasio hrvatski novinar

Mađarski premijer Viktor Orban, koji se nalazi na odmoru na hrvatskoj obali, bio je na korak od utapanja…
Total
0
Share