Bivša Jugoslavija: Preko 56.000 ljudi umrlo od virusa korona

Jugoistočna Evropa @Google Maps

Zanimljiva statistika bi se pojavila kada bi se za područje nekadašnje SFRJ (Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije) objedinjeno prikazivali brojevi umrlih od posljedica zaraze virusom korona (Covid-19).

Iako se danas na području nekadašnje zajedničke države nalazi ukupno sedam novih država (op.a. šest + Kosovo), virus korona ne poznaje granice.

Skoro sve države s ovog prostora nalaze se u “Top 20” država svijeta po “broju umrli na milion stanovnika”, s izuzetkom Srbije, podaci su koje redovno objavljuje internet stranica “Worldometer“.

Već duži vremenski period Bosna i Hercegovina je u samom vrhu ove liste, trenutno na 3. mjestu u svijetu sa 4.036 umrlih na milion stanovnika. Slijedi Crna Gora na 5. mjestu sa 3.781, Sjeverna Makedonija na 6. mjestu sa 3.751, Hrvatska na 11. mjestu sa 2.945, Slovenija na 17. mjestu sa 2.643, te Srbija na 59. mjestu sa 1.428 umrlih na milion stanovnika. Podaci za Kosovo u ovoj rubrici nisu navedeni.

Ogromni brojevi

Kada se sabere ukupan broj do sada umrlih osoba u svim državama nekadašnje Jugoslavije (BiH 13.121, Crna Gora 2.375, Sjeverna Makedonija 7.815, Hrvatska 11.981, Slovenija 6.496, Srbija 12.401 i Kosovo 2.989), došlo bi se do broja od čak 56.000 umrlih od virusa korona.

Iako mnoge od navedenih država “ne žele da ih se ni po kom osnovu više ikada svrstava u Jugoslaviju“, teško je ne primjetiti da je područje bivše SFRJ izuzetno pogođeno brojem umrlih na milion stanovnika, što vjerovatno najviše govori o zdravstvenom sektoru pojedinih država, ali i “lagodnim” navikama stanovništva kada su u pitanju slične situacije.

Vezane vijesti

Nevjerovatni brojevi: Preko 23 hiljade zaraženih u Sloveniji

Prema podacima “Nacionalnog instituta za javno zdravlje” Slovenije, vlasti ove države su u utorak testirale ukupno 113.303 osobe,…

Srbija dobila težak uslov za EU zbog Rusije i Kosova

Srbija neće moći da nastavi evropske integracije bez sankcija protiv Ruske Federacije i Bjelorusije, iako Evropski parlament podržava…

“Rusija preko svog satelita Srbije ima za cilj da destabilizuje Balkan”

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da je tokom sastanka sa američkim državnim sekretarom Antonyijem Blinkenom, kojem…
Total
17
Share