Golob i Scholz razgovarali o kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine

Robert Golob @YouTube

Premijer Slovenije Robert Golob u telefonskom razgovoru sa njemačkim kancelarom Olafom Scholzom nastavio je bilateralni dijalog započet tokom njegove posjete Berlinu 12. jula.

Dvojica lidera razmijenila su mišljenja o energetskoj krizi i mogućim mjerama EU za ublažavanje trenutnih visokih cijena i podršku smanjenju potražnje za prirodnim gasom i električnom energijom.

Proširenje EU na Balkan

Premijer Golob i kancelar Scholz razgovarali su i o potencijalu “Evropske političke zajednice” i potrebi za jasnom perspektivom EU u odnosu na države zapadnog Balkana.

S tim u vezi, premijer Slovenije je pozdravio nastavak Berlinskog procesa, jer proširenje EU predstavlja najbolju garanciju za sigurnost, stabilnost i napredak u regionu. Također je istakao potrebu da Evropsko vijeće u narednim mjesecima raspravlja o mogućem kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

Kosovo se naoružava: Nove jurišne puške, oklopna vozila…

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova nabavilo je naoružanje i drugu opremu u vrijednosti od 1,3 miliona eura, prenosi portal…

Mladi Srbi najmanje vole Bugare, Hrvate i Albance

Mladi Srbi najmanje vole Bugare, Hrvate i Albance, pokazuju podaci velikog nacionalnog sociološkog istraživanja u zemlji, prenosi bugarska…

Kurti: “Španija treba da prizna nezavisnost Kosova”

Beograd i Priština imaju priliku da riješe svoje nesuglasice, rekao je premijer Kosova Albin Kurti u intervjuu za…
Total
1
Share