Haos u Sloveniji: Sirene za opštu opasnost i evakuacija stanovništva zbog poplava

Poplave u Sloveniji @Twitter

Zbog dugotrajnih pljuskova, za koje se očekuje da će izazvati daljnje poraste i izlivanja vodotoka, u Sloveniji je jutros izdato crveno upozorenje za sjeveroistočni, sjeverozapadni i centralni dio države.

U nekoliko opština, u kojima su se ujutro oglasili alarmi za opštu opasnost, stanovnici se pozivaju da se evakuišu na sigurno ili ostanu kod kuće. Uprava za zaštitu i spašavanje upozorava građane da ne potcjenjuju snagu vode i da posebno vode računa o vlastitoj sigurnosti, prenose lokalni mediji.

Poplavljena sela i gradovi

Ne prilazite obalama rijeke. Ne pokušavajte prijeći potok, čak i ako vam je voda samo do koljena”, navodi se u obavještenju.

Gradaščica i Poljanska Sora već su u većoj mjeri poplavljene, a značajan poplavni talas će se u narednih nekoliko sati pomjeriti nizvodno u Savinji, Kamniškoj Bistrici i Gradaščici.

Video: Twitter

Voda kroz prozore ulazi u kuće

Komandant Civilne zaštite za Gorenjsku Klemen Šmid pojasnio je da je trenutno najugroženije područje Škofjelo sa Selškom i Poljanskom dolinom, koje su odsječene zbog zatvorenih puteva. “U stvari, cijela Gorenjska je pod vodom”, kratko je sažeo situaciju Šmid.

Loša situacija je i u Mostima pri Komendi, odakle mještani navode da “voda dolazi sa svih strana i već kroz prozore ulazi u kuće“. Opština Komenda moli građane da ne napuštaju svoje domove dok se voda ne smiri. Mostovi na Komendi su potpuno pod vodom.

U subotu se očekuje nastavak i intenziviranje poplava na pojedinim mjestima u istočnom dijelu Slovenije. Područja sa jačim pljuskovima također će poplaviti padavine i rukavci, upozoravaju lokalni meteorolozi.

Vezane vijesti

“Režimski mediji u Srbiji se raduju razvaljivanju Ukrajine”

Dejan Ilić, kolumnista srbijanskog portala “Peščanik”, kazao je danas da njemu situcija u Ukrajini izgleda prilično jednostavno. “Jedna…

“Srpski vojnici će se jednog dana vratiti u Vukovar”

I dok se približavaju izbori u susjednoj Srbiji polovinom mjeseca decembra, sve je više nacionalističkog narativa kojeg možemo…

Kurti: “Srbija je očigledno odlučila da ne pregovara u dobroj vjeri”

Normalizacija odnosa je moguća samo ako obje strane pregovaraju u dobroj vjeri, ali je Srbija očigledno odlučila da…
Total
0
Share