Hrvati odjednom spustili cijene: Ljetovanje i do 50 posto jeftinije?

Makarska, Hrvatska @freepik.com

Početkom jula cijene su u hrvatskim turističkim odredištima porasle u prosjeku za 10 do 15 posto. Ne samo da su troškovi smještaja naglo porasli, već su i cijene usluga naljutile pojedine turiste.

Nakon što su troškovi nekih smještaja naglo porasli, došlo je do brojnih otkazivanja. Kako bi se suprotstavili ovim talasima otkazivanja, cijene mnogih kuća i apartmana sada su drastično snižene – u nekim slučajevima i do 50 posto, prenosi austrijski “Kosmo“. Osim naglog poskupljenja, razlog za otkazivanje mogli bi biti i šumski požari u turističkim područjima.

Domaćini, koji su naglo povećali cijene, posebno su teško pogođeni otkazima, kazao je za “Kosmo” Igor Popović, suvlasnik agencije “Adriagate”.

Cijene iznad stvarne vrijednosti

“Potražnja za luksuznim smještajem je opala, sa oko 20 posto manje rezervacija prijavljenih u maju i junu. Budući da su ovi iznajmljivači imali problema sa korištenjem svojih kapaciteta, snizili su cijene i do 50 posto kako bi privukli turiste jeftinim last-minute ponudama. Kada su gosti to primijetili, otkazali su svoje rezervacije na platformama poput Booking.com ili Airbnb, u nadi da će pronaći jeftinije ponude”, navodi Popović.

Analiza cijena apartmana duž Jadranske obale prije otprilike sedam dana na platformama Airbnb i Booking.com pokazala je smanjenje cijena od 10 do 40 posto u prethodnih deset dana. Među njima su uglavnom bili smještaji sa višim cijenama, koji su očito ranije svoju ponudu postavili iznad stvarne vrijednosti.

Vezane vijesti

Vučić je zaboravio kako je policija tukla demonstrante 8. jula 2020. godine

Govoreći uoči protesta “Srbija protiv nasilja”, koji će danas biti održani u Beogradu, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je,…

Napad na autobus sa učenicima je udar na sigurnosni poredak Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani reagovala je večeras nakon napada u Glođanu u kojem su poginule tri osobe, rekavši…

“Ponašanje hrvatske granične policije nije ništa bolje od Talibana”

Ibrahim Rasool volio je svoj posao bivšeg FIFA futsal sudije zbog sportskog duha i fer-pleja. Međutim, ovaj 33-godišnjak…
Total
0
Share