“Hrvatska policija u zaštiti granice djeluje bez milosti, kao da zakoni ništa ne vrijede”

Odnos hrvatskih policajaca prema migrantima @YouTube

Mnoštvo reakcija u javnosti izazvalo je prošlosedmično hapšenje njemačkog novinara Sebastiana Lebera u susjednoj Hrvatskoj, na samoj granici sa Bosnom i Hercegovinom, kome MUP Hrvatske na teret stavlja činjenicu da je “pomagao migrantima u ilegalnom prelasku granice”.

Iako ga je u međuvremenu sud oslobodio, njemački novinar tvrdi da MUP Hrvatske o cijelom ovom slučaju iznosi potpuno netačne tvrdnje.

Kroz čitav ovaj slučaj “preklapaju” se potpuno dvije različite verzije priče, ona koju je službeno objavila Policijska uprava sa sjedištem u Karlovcu, i druga koju je u štampanom izdanju njemačkog dnevnog lista “Der Tagesspiegel” ispričao sam novinar.

Nehumano i necivilizacijsko ponašanje

Po preporuci svog urednika, Leber je na vanjskoj granici Evropske unije (EU) trebao istražiti sve češće sumnje o tome da hrvatske vlasti “sistematski krše Ženevsku konvenciju o statusu izbjeglica”, odnosno da se nehumano i necivilizacijski odnose prema migrantima koji nastoje preko Hrvaŧske ući dalje u EU.

Slučaj je na kraju izazvao veliku pažnju njemačkih medija, te je poznati isŧraživački novinar Tim Röhn (specijaliziran za područje migracija), napisao kako hapšenje Lebera predstavlja “razlog za novo putovanje u Hrvatsku”.

Novo i detaljnije istraživanje

Pa ipak, najzanimljiviju stvar Röhn je proŧekli vikend napisao na svom Twitter profilu:

“I ja sam u više navrata za ‘Die Welt’ bio na granici Hrvatske/Bosne. Hrvatska policija u zaštiti granice djeluje bez milosti, kao da zakoni ništa ne vrijede. I baš zato je važno da novinari tamo deŧaljno istražuju”.

Podaci: Twitter

Vezane vijesti

“Ili će stati nasilje ili će stati Srbija”: Protesti se šire na cijelu državu

I ove subote u glavnom gradu susjedne države održani su protesti “Srbija protiv nasilja”, a ove je bio…

Vulinov “srpski svet”: “Srbi žele živjeti ujedinjeni baš kao Nijemci”

Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije, komentarisao je jučerašnje izjave predsjednika Slovenije Boruta Pahora, koji je tokom 17.…

Vulinove studentice – mlade i perspektivne nade “srpskog svijeta”

Objavljivanjem u javnosti “screenshot fotografija” kojima su 11. jula na društvenim mrežama dvije studentice Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju…
Total
0
Share