I Hrvatska ima svog “Novalića”: “Nije sagrađeno 50, nego samo 26 kuća”

Darko Horvat @YouTube

Kako je jučer prošlo tačno godinu dana od razornog zemljotresa koji je pogodio područje Banije u Hrvatskoj, većina medija u ovoj državi pravila je tematske priloge za ovu tužnu godišnjicu.

Na posebnom udaru medija jučer se našao Darko Horvat, hrvatski ministar prostornog uređenja, građenja i državne imovine, i to isključivo svojom zaslugom i zaslugom ministarstva na čijem je čelu zbog spore ili skoro nikakve obnove porušenih objekata od strane države na potresom pogođenom području.

“Fali vam jedan papir”

Kao jedna od najnevjerovatnijih stvari sa kojima se susreću ljudi, kojima je zemljotres iz 29. decembra 2020. godine porušio kuće i zašto ne mogu krenuti sa izgradnjom novih, jeste i taj da se “za rušenje svake kuće pojedinačno mora raditi zaseban elaborat (op.a. stručni izvještaj), što je očito prema viđenom na terenu u potpunosti zaustavilo obnovu ovog područja.

Iz ovog razloga, na upit novinarke “Nove TV” koliko se do sada ukupno obnovilo uništenih kuća od strane njegovog ministarstva, Horvat je svojim odgovorom nastojao izbjeći činjenično stanje.

Odgovor koji nema veze s pitanjem

“Uklonili smo oko 500 objekata koji su prijetili sigurnosti i zdravlju ljudi, oko 6.600 ljudi se iz privremenih smještaja vratilo se u svoje domove, njih oko 5.500 se još uvijek nalazi u mobilnim kontejnerskim jedinicama…”, naširoko je ministar Horvat objašnjavao ono što ga novinarka Knezović nije uopšte pitala.

Na njeno ponovljeno pitanje “koliko je kompletno porušenih kuća obnovljeno”, ministar Horvat je ponovo počeo govoriti o tome da su “iz njegovog ministarstva do sada uklonili 291 porušenu kuću, da će na tim temeljima biti izgrađene zamjenske kuće…”, nakon čega ga je novinarka “Nove TV” prekinula sa:

“Drugim riječima, ni jedna.”

Uhvaćen “u laži”

Upitan u nastavku kako je moguće da se donacijama do sada uspjelo ljudima na Baniji izgraditi 50 kuća, a da država nije uspjela izgraditi ni jednu, ministar Horvat je brzo odgovorio:

“Iskreno, nije 50, samo ih je 26 izgrađeno. Iskreno im hvala. Siguran sam da su došle u prave ruke”.

Novalić, Višković, Horvat…

Horvatova izjava zapravo neodoljivo podsjeća na izjave premijera Vlade FBiH Fadila Novalića koji je prije nekoliko mjeseci izjavio da “jestivo ulje nije poskupilo 37% posto, nego ga možete kupiti za 37% manje“.

Sličnu “namjerno zbunjujuću” izjavu izrekao je u utorak i predsjednik Vlade RS Radovan Višković, navodeći da u ovom dijelu BiH “struja nije poskupila, nego ima najnižu cijenu u regionu!?“.

Vezane vijesti

Ne brani se Kosovo na Tašmajdanu uz repovanje “Vidimo se u Prizrenu”

Lider srbijanskog LDP-a, Čedomir Jovanović, kazao je danas da su u srbijanskom društvu pogrešno postavljeni narativi o Kosovu,…

“Strašno je što drugi naoružavaju Kosovo”

Ana Brnabić, predsjednica Vlade Srbije, kazala je danas da je ozbiljno zabrinuta zbog informacija o “naoružavanju Kosova”, a…

Maltretiranu djevojčicu sa Downovim sindromom predsjednik države otpratio u školu

Djevojčicu iz Sjeverne Makedonije, koju su njeni drugovi i roditelji maltretirali zbog Downovog sindroma, predsjednik države Stevo Pendarovski…
Total
0
Share