Idete li ove godine na odmor u Hrvatsku? Ponesite više novca…

Odmor na Jadranskom moru @YouTube

Pojedinim stranim turistima tokom odmora novac nije ili neće biti problem, jer su prema nekim istraživanjima spremni trošiti i više nego lani. Međutim, domaći ili regionalni turisti bi mogli biti u problemima sa cijenama koje će još jednom skočiti na obali Jadranskog mora u Hrvatskoj.

Rastu cijene energenata, namirnica, a u turizmu i radne snage, pa domaćini baš i nemaju previše manevarskog prostora. U “Zajednici obiteljskog smještaja“, koja okuplja vlasnike popularnog “zimmer freija” u Hrvatskoj, procjenjuju da će cijene ove godine u prosjeku rasti od 10 do 20 posto, piše “Večernji“.

Više poskupljenja tokom godine

Prošle godine u špici sezone, četveročlana porodica u Dalmaciji mogla je birati apartman u prosjeku za 70 do 250 eura po danu. Ovog ljeta bi najmanje trebao poskupjeti najjeftiniji smještaj, ali u svakom slučaju po danu će gostima trebati od nekoliko eura do nekoliko desetina eura više nego lani.

Kada je u pitanju cijena hrane i pića u objektima koji pružaju à la carte uslugu, tu će definitivno doći do poskupljenja, moguće i više puta tokom godine, zavisno od kretanja cijena ulaznih materijala – namirnica, pića, električne energije…

Održivost poslovanja

S druge strane, svaki ugostiteljski objekat ima svoju specifičnu situaciju, ali će najvjerovatnije kafa, koja sada košta deset kuna, poskupiti od 10 do 30 posto, odnosno u prosjeku od jednu do tri kune.

I organizatori velikih festivala u Hrvatskoj najavljuju više cijene ulaznica, jer žele zadržati održivost poslovanja, pogotovo nakon dvije godine stagnacije i minusa tokom pandemije virusa korona.

Vezane vijesti

Glumica iz filma “Grbavica” imala saobraćajnu nesreću

Osim po mnoštvu drugih uloga koje su obilježile njenu karijeru, srbijansku pozorišnu, televizijsku i filmsku glumicu Mirjanu Karanović…

Srbin poznat pod nadimcima “Nemac” i “Rusi” uhapšen na Kosovu

Kosovska policija saopštila je danas da je uhapsila osumnjičenog Srbina iz Sjeverne Mitrovice za umješanost u napad na…

“Opasnost od nasilnog sukoba na Kosovu je neminovna”

Opasnost od nasilnog sukoba na Kosovu, zbog jednostranog djelovanja Prištine, je neminovna i ozbiljna, rekao je danas predsjednik…
Total
0
Share