Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina će se pridružiti “Otvorenom Balkanu”

Olivér Várhelyi @YouTube

Komesar za proširenje EU Olivér Várhelyi danas je izrazio podršku inicijativi “Otvoreni Balkan” i pozvao ostale tri države zapadnog Balkana, Kosovo, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu da se pridruže inicijativi, pišu albanski mediji.

Várhelyi je govorio u Tirani na današnjem samitu inicijative u kojoj učestvuju Albanija, Srbija i Sjeverna Makedonija, pozvavši i tri ostale države da slijede plan za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta, za koje je rekao da će bruto domaći proizvod regije povećati za trećinu.

Komesar EU je takođe naglasio da samo stvaranjem zajedničkog regionalnog tržišta države Zapadnog Balkana mogu usvojiti investicioni plan EU, koji će upotpuniti rast BDP-a za još dvije trećine.

“Morate krenuti naprijed i ostale tri (države) da vam se pridruže, jer plan ekonomskih ulaganja (EU) može povećati BDP regije samo ako su svi dio tog plana“, rekao je Várhelyi.

Vezane vijesti

Zastave pokazuju ko je pobijedio na izborima u Crnoj Gori

Jakov Milatović, kandidat pokreta “Evropa sad”, pobjednik je drugog kruga predsjedničkih izbora u Crnoj Gori sa osvojenih 60…

“Desna Slobina ruka”: Dačić je odgovoran za silovanja i masovna ubistva

Burno je danas bilo u New Yorku gdje je Vijeće sigurnosti UN razmatralo redovni šestomjesečni izvještaj Misije UNMIK…

“Gdje god srpska noga hoda, naš je kamen, vazduh, voda…”

Sinoćnju svečanost u povodu Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije Srbije obilježio je nastup osmogodišnje djevojčice Marije…
Total
0
Share