Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina će se pridružiti “Otvorenom Balkanu”

Olivér Várhelyi @YouTube

Komesar za proširenje EU Olivér Várhelyi danas je izrazio podršku inicijativi “Otvoreni Balkan” i pozvao ostale tri države zapadnog Balkana, Kosovo, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu da se pridruže inicijativi, pišu albanski mediji.

Várhelyi je govorio u Tirani na današnjem samitu inicijative u kojoj učestvuju Albanija, Srbija i Sjeverna Makedonija, pozvavši i tri ostale države da slijede plan za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta, za koje je rekao da će bruto domaći proizvod regije povećati za trećinu.

Komesar EU je takođe naglasio da samo stvaranjem zajedničkog regionalnog tržišta države Zapadnog Balkana mogu usvojiti investicioni plan EU, koji će upotpuniti rast BDP-a za još dvije trećine.

“Morate krenuti naprijed i ostale tri (države) da vam se pridruže, jer plan ekonomskih ulaganja (EU) može povećati BDP regije samo ako su svi dio tog plana“, rekao je Várhelyi.

Vezane vijesti

Srbija koristi ruski gas da “pokaže” političku moć prema Bosni i Hercegovini

Glavni cilj Srbije je da postane tranzitna zemlja i obezbijedi stabilnost snabdijevanja gasom u regionu. “Cilj je da…

“Dodik traži ukidanje visokog predstavnika, mi tražimo objašnjenja”

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan stigao je sinoć u susjednu državu, a danas je boravio na Pantovčaku u…

“Vučić trenutno uči na Miloševićevim greškama”

Evropska unija (EU) i Sjedinjene Američke Države (SAD) su u više navrata optuživale srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića za…
Total
3
Share