Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina će se pridružiti “Otvorenom Balkanu”

Olivér Várhelyi @YouTube

Komesar za proširenje EU Olivér Várhelyi danas je izrazio podršku inicijativi “Otvoreni Balkan” i pozvao ostale tri države zapadnog Balkana, Kosovo, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu da se pridruže inicijativi, pišu albanski mediji.

Várhelyi je govorio u Tirani na današnjem samitu inicijative u kojoj učestvuju Albanija, Srbija i Sjeverna Makedonija, pozvavši i tri ostale države da slijede plan za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta, za koje je rekao da će bruto domaći proizvod regije povećati za trećinu.

Komesar EU je takođe naglasio da samo stvaranjem zajedničkog regionalnog tržišta države Zapadnog Balkana mogu usvojiti investicioni plan EU, koji će upotpuniti rast BDP-a za još dvije trećine.

“Morate krenuti naprijed i ostale tri (države) da vam se pridruže, jer plan ekonomskih ulaganja (EU) može povećati BDP regije samo ako su svi dio tog plana“, rekao je Várhelyi.

Vezane vijesti

Vučić “nema problem” da kaže da se u Srebrenici nije desio genocid

Kako je vrlo znakovito već duži vremenski period, bosanskohercegovački film “Quo vadis, Aida?”, koji je nedavno osvojio i…

“Javno neslaganje s Dodikom donijelo bi katastrofalne posljedice za naš narod”

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, često je znao govoriti da ne voli televizijska pojavljivanja, te da to rijetko čini,…

Milanović “razbjesnio Ukrajinu, uznemirio Bosnu, zabrinuo Zapad”

Nakon što je portal Danas.ba, još prije tri dana, prvi u regionu otkrio da je predsjednik Hrvatske Zoran…
Total
3
Share