“Kosovo ne mora potpisati ono što je štetno za njihovu državu”

Miroslav Lajčak @YouTube

Govoreći o sporazumu o “Zajednici srpskih opština (ZSO)” na Kosovu, koji bi se trebao sprovesti u dogledno vrijeme, specijalni izaslanik Evropske Unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova upozorio je na sličnosti sporazuma sa BiH, navodeći da “niko razuman ne želi Republiku Srpsku na Kosovu”.

“Kako s jedne strane Srbija ima pravo da podnese svoje prijedloge za ZSO, tako i Kosovo ne može biti primorano da potpiše nešto što je štetno za njihovu državu“, kazao je Miroslav Lajčak u intervjuu za medije s Kosova, najavljujući svoju skoru posjetu ovom dijelu Balkana.

Srbija može predlagati

Upitan da li će “ZSO” imati izvršna ovlaštenja, specijalni izaslanik EU nije dao konkretne odgovore, ali je dodao da Srbija, kao ravnopravna stranka u pregovorima, ima pravo da daje prijedloge po ovom pitanju.

“Želimo da budemo sigurni da svi sporazumi približavaju Kosovo i Srbiju Evropskoj uniji. To su sporazumi zasnovani na pravilima i standardima EU“, zaključio je Lajčak.

Vezane vijesti

Za Srbiju nije problem genocid u Srebrenici, nego novac koji bi se plaćao zbog toga

Jako zanimljiva tematika razvijala se tokom posljednje emisije “Utisan nedelje” na srbijanskoj “Nova S” televiziji gdje su gosti…

“Srbija neće dovoditi u pitanje svoje bratsko prijateljstvo sa Rusijom”

“Srbija neće stati na stranu neprijatelja i dovoditi u pitanje svoje bratsko prijateljstvo sa Rusijom”, kazao je ministar…

Vučić dva dana nije išao u toalet: “Nevjerovatno je, ali istinito”

Članovi bilo koje političke stranke znaju hvaliti svog političkog vođu, međutim, u Srbiji je to sve dignuto “na…
Total
0
Share