“Kosovo ne smije postati Bosna, moramo neutralisati rusko-srpsku agresiju”

Vjosa Osmani @YouTube

U svom godišnjem govoru pred parlamentom, predsjednica Kosova Vjosa Osmani je osudila etničke podjele, navodeći da neće dozvoliti da Kosovo postane još jedna Bosna.

U svom prvom govoru na kraju godine u Skupštini Kosova, predsjednica Osmani se osvrnula na mnoga pitanja sa kojima se Kosovo suočilo ove godine – od pandemije do odnosa sa Srbijom, kosovske vojske i terorizma i organizovanog kriminala.

“Ideje prošlog vijeka koje imaju za cilj segregaciju, a ne integraciju, koje ciljaju na podjelu na etničkim linijama, a ne na multietničnost, nisu ni na korist Kosova, ni na korist regiona. Takve ideje će stvoriti sukob, a ne funkcionalnost”, rekla je Osmani, izrazivši iznenađenje da i pored trenutnog zabrinjavajućeg stanja u Bosni i Hercegovini i dalje ima glasova koji guraju ideje kako bi na Kosovu stvorili slične krize, pozivajući se na inicijativu za osnivanje “Zajednice srpskih opštine” (ZSO).

“Pozivam vas sve da radimo zajedno na odbacivanju ovih ideja prošlog vijeka i idemo naprijed s idejama 21. vijeka koje promovišu harmoniju, integraciju i suživot“, dodala je Osmani.

Srbija – uzrok svih problema

Tokom svog govora, predsjednica Kosova je također govorila i o odnosima Kosova i Srbije i dijalogu između ove dvije države uz posredovanje EU.

Srbija namjerava da destabilizuje države u regionu, uključujući i Kosovo. Našem regionu potrebna je američka i evropska pažnja, kako bi se neutralisao rusko-srpski agresivni uticaj na Balkanu“, smatra Osmani.

Vezane vijesti

Rusija proglasila diplomatu iz Crne Gore “personom non grata”

Ambasador Crne Gore u Ruskoj Federaciji, Milorad Šćepanović, primio je notu ruskog Ministarstva vanjskih poslova kojom se jedan…

“Hrvati u Bosni i Hercegovini se zlostavljaju i gaze”

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je i danas, tokom posjete Međimurju, ponovo govorio o stanju u Bosni i Hercegovini…

Dačić se “skrivao” iza djece od “napada” ogorčenih Beograđana

Pedsjednik Skupštine Srbije, Ivica Dačić, oečekivao je danas tokom manifestacije “Ulica otvorenog srca” u jednoj beogradskoj ulici, da…
Total
1
Share