“Kosovo ne smije postati Bosna, moramo neutralisati rusko-srpsku agresiju”

Vjosa Osmani @YouTube

U svom godišnjem govoru pred parlamentom, predsjednica Kosova Vjosa Osmani je osudila etničke podjele, navodeći da neće dozvoliti da Kosovo postane još jedna Bosna.

U svom prvom govoru na kraju godine u Skupštini Kosova, predsjednica Osmani se osvrnula na mnoga pitanja sa kojima se Kosovo suočilo ove godine – od pandemije do odnosa sa Srbijom, kosovske vojske i terorizma i organizovanog kriminala.

“Ideje prošlog vijeka koje imaju za cilj segregaciju, a ne integraciju, koje ciljaju na podjelu na etničkim linijama, a ne na multietničnost, nisu ni na korist Kosova, ni na korist regiona. Takve ideje će stvoriti sukob, a ne funkcionalnost”, rekla je Osmani, izrazivši iznenađenje da i pored trenutnog zabrinjavajućeg stanja u Bosni i Hercegovini i dalje ima glasova koji guraju ideje kako bi na Kosovu stvorili slične krize, pozivajući se na inicijativu za osnivanje “Zajednice srpskih opštine” (ZSO).

“Pozivam vas sve da radimo zajedno na odbacivanju ovih ideja prošlog vijeka i idemo naprijed s idejama 21. vijeka koje promovišu harmoniju, integraciju i suživot“, dodala je Osmani.

Srbija – uzrok svih problema

Tokom svog govora, predsjednica Kosova je također govorila i o odnosima Kosova i Srbije i dijalogu između ove dvije države uz posredovanje EU.

Srbija namjerava da destabilizuje države u regionu, uključujući i Kosovo. Našem regionu potrebna je američka i evropska pažnja, kako bi se neutralisao rusko-srpski agresivni uticaj na Balkanu“, smatra Osmani.

Vezane vijesti

“Vučić uradio za Bošnjake više nego svi predsjednici, od kralja do sada”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boravio je danas u Sjenici gdje je razgovarao sa većinskim bošnjačkim stanovništvom, odnosno problemima…

Za više od 1.000 Bosanaca određen karantin

U svim državama jugositoka Evrope u znatnom porastu je broj zaraženih virusom korona, odnosno novim sojem “Omikron”, izuzetno…

Milanović ponovo o BiH, Švedskoj i Finskoj: “Mene niko slomiti neće”

Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, ponovo je govorio o susjednoj Bosni i Hercegovini (BiH), odnosno Izbornom zakonu, navodeći…
Total
1
Share