“Ne mislim da će nas Srbija napasti naredne sedmice, ali…”

Vladimir Putin i Aleksandar Vučić @YouTube

Premijer Kosova Albin Kurti za posljednju eskalaciju na granici Kosova i Srbije okrivio je Rusiju, za koju kaže da je zainteresovana za širenje rata, kazao je visokopozicionirani političar u intervjuu za “Reuters”.

On je odbacio optužbe kosovskih opozicionih stranaka da svojim izjavama o mogućnosti otvorene konfrontacije sa Beogradom plaši strane investitore, okrivivši Rusiju za eskalaciju.

Putin – čovjek rata

Despotski predsjednik Putin je čovjek rata i zainteresovan je za širenje rata, jer želi da normalizuje rat. Imamo svoje institucije, sigurnosne i odbrambene organe, Kosovo je sada država, danas nije 1998. godina“, uvjerava premijer Kosova.

“Sada je 2022. godina, tako da smo mnogo spremniji da branimo naš suverenitet, teritorijalni integritet, branimo našu demokratiju, vladavinu prava, ustavnost, a takođe branimo naš napredak”, dodao je.

Novi sukobi

Kurti ne isključuje mogućnost da se Srbija može odlučiti za otvorenu vojnu invaziju na Kosovo.

“Budni smo, ali se ne plašimo. Ne mislim da će nas Srbija napasti ove ili naredne sedmice, ali bi bilo krajnje neodgovorno isključiti mogućnost porasta tenzija i novih sukoba“, zaključio je Kurti.

Vezane vijesti

“Srbi sa tri oklopna vozila na klocnama ne mogu pokrenuti rat”

Već je postalo očito da predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović svoj svaki javni nastup u posljednje vrijeme koristi…

Maltretiranu djevojčicu sa Downovim sindromom predsjednik države otpratio u školu

Djevojčicu iz Sjeverne Makedonije, koju su njeni drugovi i roditelji maltretirali zbog Downovog sindroma, predsjednik države Stevo Pendarovski…

Slovenija zabranila ruske letove u svom vazdušnom prostoru

Vlasti Slovenije odlučile su zabraniti letove u vazdušnom prostoru svoje zemlje za letjelice registrovane u Rusiji. Upravo je…
Total
9
Share