“Otcjepljenje Republike Srpske podsjeća na rusku invaziju Ukrajine”

Zoran Milanović @rtl.hr/screenshot

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, kao i mnogo puta u posljednje vrijeme, ponovo se dotakao Bosne i Hercegovine (BiH), ovaj put u razgovoru koji je jučer vodio za hrvatski televizijski kanal “RTL”.

Govoreći o Izbornom zakonu i pregovorima koji su u toku u Neumu, Milanović navodi da je pozicija hrvatskog naroda u BiH trenutno takva da bi u doglednoj budućnosti “mogli biti svedeni, ne na poziciju nacionalne manjine, nego na status otirača“.

Bakir je problem, Milorad nije

U svemu tome kao glavne krivce vidi sarajevske unitarističke elite, poput Bakira Izetbegovića i Šefika Džaferovića, za koje tvrdi da “rade sve da opstruišu aktuelne pregovore”, dok s druge strane tvrdi da Milorad Dodik nije problem za Bosnu i Hercegovinu.

“Ja sam bio dosta blizak sa sarajevskom ekipom, a sad sam vrlo blizak i sarađujem sa predstavnicima hrvatskog naroda, ne HDZ-a, u Bosni i Hercegovini”, dodao je Milanović.

RS nikada neće otići iz BiH

Govoreći o aktuelnim dešavanjima u vezi s “vraćanjem nadležnosti“, koje entitet Republika Srpska (RS) pokušava “vratiti” sa nivoa države, predsjednik Hrvatske navodi da je “RS činjenica i neće nikada otići iz BiH, jer nemaju dva pištolja na vodu”.

“Dakle, to plašenje RS i njenom separacijom u biti podsjeća na neki način na rusku invaziju Ukrajine“, zaključio je Milanović.

Komentariši
Vezane vijesti

Milanović “razbjesnio Ukrajinu, uznemirio Bosnu, zabrinuo Zapad”

Nakon što je portal Danas.ba, još prije tri dana, prvi u regionu otkrio da je predsjednik Hrvatske Zoran…

Kurti: “Španija treba da prizna nezavisnost Kosova”

Beograd i Priština imaju priliku da riješe svoje nesuglasice, rekao je premijer Kosova Albin Kurti u intervjuu za…

Srbijanski policajci brutalno pretukli dvojicu migranata

Iako je ukrajinska kriza, odnosno invazija Rusije na susjednu državu posljednjih godinu dana skoro pa upotpunosti “sklonila u…
Total
0
Share