“Otcjepljenje Republike Srpske podsjeća na rusku invaziju Ukrajine”

Zoran Milanović @rtl.hr/screenshot

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, kao i mnogo puta u posljednje vrijeme, ponovo se dotakao Bosne i Hercegovine (BiH), ovaj put u razgovoru koji je jučer vodio za hrvatski televizijski kanal “RTL”.

Govoreći o Izbornom zakonu i pregovorima koji su u toku u Neumu, Milanović navodi da je pozicija hrvatskog naroda u BiH trenutno takva da bi u doglednoj budućnosti “mogli biti svedeni, ne na poziciju nacionalne manjine, nego na status otirača“.

Bakir je problem, Milorad nije

U svemu tome kao glavne krivce vidi sarajevske unitarističke elite, poput Bakira Izetbegovića i Šefika Džaferovića, za koje tvrdi da “rade sve da opstruišu aktuelne pregovore”, dok s druge strane tvrdi da Milorad Dodik nije problem za Bosnu i Hercegovinu.

“Ja sam bio dosta blizak sa sarajevskom ekipom, a sad sam vrlo blizak i sarađujem sa predstavnicima hrvatskog naroda, ne HDZ-a, u Bosni i Hercegovini”, dodao je Milanović.

RS nikada neće otići iz BiH

Govoreći o aktuelnim dešavanjima u vezi s “vraćanjem nadležnosti“, koje entitet Republika Srpska (RS) pokušava “vratiti” sa nivoa države, predsjednik Hrvatske navodi da je “RS činjenica i neće nikada otići iz BiH, jer nemaju dva pištolja na vodu”.

“Dakle, to plašenje RS i njenom separacijom u biti podsjeća na neki način na rusku invaziju Ukrajine“, zaključio je Milanović.

Vezane vijesti

“Da je Kijev pao, sutra ujutro bi bio rat u Bosni i Hercegovini”

Nenad Čanak, poznati srbijanski političar i predsjednik “Lige socijaldemokrata Vojvodine”, nalazi se u posjeti Ukrajini. “Kafići u Kijevu…

Vučić “nema problem” da kaže da se u Srebrenici nije desio genocid

Kako je vrlo znakovito već duži vremenski period, bosanskohercegovački film “Quo vadis, Aida?”, koji je nedavno osvojio i…

Na Balkanu ponovo raste broj umrlih od virusa korona

U zemljama Balkana, uključujući Srbiju, Sloveniju, Hrvatsku, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, počeo je da se bilježi…
Total
11
Share