“Ponašanje hrvatske granične policije nije ništa bolje od Talibana”

Ibrahim Rasool @startribune.com/AP

Ibrahim Rasool volio je svoj posao bivšeg FIFA futsal sudije zbog sportskog duha i fer-pleja. Međutim, ovaj 33-godišnjak iz Afganistana kaže da nema ništa pošteno u načinu na koji se Evropska unija (EU) odnosi prema ljudima koji hrle na njene granice u potrazi za boljim životom.

Rasool je u intervjuu za “AP” kazao da je policija u Hrvatskoj ignorisala molbe trudnice i porodica s malom djecom, te je deporŧovala njega i još 16 drugih nazad u Bosnu i Hercegovinu (BiH) kada su ranije ovog mjeseca prešli granicu s EU.

Ovaj mladi Afganistanac pokazivao je novinaru i video za koji tvrdi da ga je snimio u kombiju hrvatske policije u šumi na granici Hrvatske sa BiH, ali iz ove institucije za sprovođenje zakona na zahtjev “AP”-a nisu odgovarali na upit.

“Policija nije obraćala pažnju na djecu, na ženu trudnicu, na nikoga. Samo nam pokažu pištolj, i kažu ‘ne mrdaj, stani, mi smo policija’“, kazao je Rasool.

“Životinje”, prljavi ljudi”…

Rasool je rekao da je hrvaŧska policija rekla njegovoj grupi da u EU nema prostora za ljude iz Afganistana, nazivajući migranteživotinjama” i “prljavim ljudima“.

Nakon protjerivanja iz Hrvatske, Rasool i njegova grupa su se vraŧili u BiH, u improvizovani kamp u blizini pograničnog grada Velike Kladuše.

Ne možemo ostati u Bosni jer će ovdje uskoro biti jako hladno“, rekao je Rasool.

Policajci kradu od izbjeglica

“Moje nade u svijetliju budućnost na Zapadu jako su poljuljane tretmanom na hrvatskoj granici. Četvrti put kada sam pokušao da pređem u Hrvaŧsku, policija mi je uzela sav novac i smijala se meni i drugima. Krali su od izbjeglica“, rekao je.

“Oni misle da smo životinje, a ne ljudi”.

Na kraju je dao jako zanimljiv zaključak, navodeći da se Talibani, Hrvatska i druge vlade EU “igraju sa životima ljudi”.

“Ako Evropska unija prihvati ovakvo ponašanje hrvatske granične policije, onda to nije nišŧa bolje od ponašanja Talibana“, zaključio je Rasool.

Vezane vijesti

“Griješi svako ko misli da se mir može sačuvati sa Albinom Kurtijem”

U još jednom “dramatičnom” obraćanju javnosti Srbije, predsjednik Aleksandar Vučić kazao je na javnom državnom televizijskom servisu da…

Kosovo se naoružava: Nove jurišne puške, oklopna vozila…

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova nabavilo je naoružanje i drugu opremu u vrijednosti od 1,3 miliona eura, prenosi portal…

Milanović “brani” Srbe: Hrvatima u BiH probleme stvaraju “bošnjačke elite”

Predsjednik Hrvatske komentarisao je ponovo danas aktuelno stanje u Bosni i Hercegovini, navodeći da je za njega ta…
Total
1
Share