Prepoznajete li sistem: Da li i vi živite u državi “uhljeba”!?

Nezasluženi posao @pixabay.com

Riječ “uhljeb” se odavno udomaćila na našim prostorima, a u jednom od objašnjenja njenog značenja navodi se da je riječ o “osobi koja je nekvalifikovana i nesposobna za ispunjavanje posla za koji je plaćena, a zaposlena je zahvaljujući političkim ili rodbinskim vezama, bez ikakvih realnih zasluga”.

Još 2001. godine tokom izborne kampanje u Hrvaŧskoj, tadašnji dugogodišnji načelnik Primoštena Stipe Petrina je na vrlo slikovit način dodatno pojasnio značenje riječi “uhljeb”:

“To je akter čija se životna taktika, ideologija, praksa i evolucijski nagon za egzistencijom svodi na nekritički oportunizam. Dotična osoba lojalna je svojoj stranci, lokalnom šerifu, kompaniji i nečemu drugom sve dok nešto od tih entiteta osigurava njegovu egzistenciju. Pritom djeluje kontra svih plemenitih poriva i ideala, krajnje nagonski, redukovano na instinkt za preživljavanje i do kraja će stajati uz izvor svoje egzistencije, ne mareći da li pri tome uništava tuđe živote, potapa budućnost cijelih generacija, pa na kraju možda i vrši genocid cijelih naroda”.

Država “uhljeba”

U međuvremenu je riječ dobila i svoj “državotvorni karakter“, pa se vrlo česŧo u susjednoj Hrvatskoj spominje i u obliku pojma “uhljebistan“.

Danas popularne infografike često na slikovit način opisuju aktuelne događaje u društvu, pa smo tako na društvenoj mreži Twitter pronašli jednu, koja zapravo predstavlja “vrlo precizan način evolucije uhljeba” u mnogo veći državni projekat – “uhljebisŧan“.

Definicija “uhljebistana” kroz infografiku @Twitter/Imgur

Nekompetentni biraju, pametni odlaze

Kada pročitate svih “sedam koraka” u stvaranju “uhljebistana”, vjerovatno ćete automatski prepoznati da i vi živiŧe u jednom takvom sistemu!?

Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija… samo su neke od država koje zapravo žive ili su se u potpunosti “zaglavile” u jednom takvom “začaranom krugu“, iz koga je jako teško izaći, osim ako se baš poput mnogih u posljednjih desetak godina ne odlučiŧe na – odlazak!

Vezane vijesti

“Za brzi pristup u Evropsku uniju mora se zaratiti sa Rusijom”

Zanimljiv komentar na jučerašnji EU kandidatski status, kojeg su dobile Ukrajina i Moldavija, dao je srbijanski ministar unutrašnjih…

“Sto gdje treba da sjede predstavnici RS ne treba biti prazan”

Još jedan u nizu sastanaka između dvojice “lidera srpskog naroda”, s dvije strane rijeke Drine, dogodio se danas…

Nove prijetnje: “Hrvatska će zbog BiH morati udariti šakom o diplomatski stol”

Miro Kovač, bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske, navodi da se vlada Andreja Plenkovića u prethodnom periodu dosta angažovala…
Total
0
Share