Prepoznajete li sistem: Da li i vi živite u državi “uhljeba”!?

Nezasluženi posao @pixabay.com

Riječ “uhljeb” se odavno udomaćila na našim prostorima, a u jednom od objašnjenja njenog značenja navodi se da je riječ o “osobi koja je nekvalifikovana i nesposobna za ispunjavanje posla za koji je plaćena, a zaposlena je zahvaljujući političkim ili rodbinskim vezama, bez ikakvih realnih zasluga”.

Još 2001. godine tokom izborne kampanje u Hrvaŧskoj, tadašnji dugogodišnji načelnik Primoštena Stipe Petrina je na vrlo slikovit način dodatno pojasnio značenje riječi “uhljeb”:

“To je akter čija se životna taktika, ideologija, praksa i evolucijski nagon za egzistencijom svodi na nekritički oportunizam. Dotična osoba lojalna je svojoj stranci, lokalnom šerifu, kompaniji i nečemu drugom sve dok nešto od tih entiteta osigurava njegovu egzistenciju. Pritom djeluje kontra svih plemenitih poriva i ideala, krajnje nagonski, redukovano na instinkt za preživljavanje i do kraja će stajati uz izvor svoje egzistencije, ne mareći da li pri tome uništava tuđe živote, potapa budućnost cijelih generacija, pa na kraju možda i vrši genocid cijelih naroda”.

Država “uhljeba”

U međuvremenu je riječ dobila i svoj “državotvorni karakter“, pa se vrlo česŧo u susjednoj Hrvatskoj spominje i u obliku pojma “uhljebistan“.

Danas popularne infografike često na slikovit način opisuju aktuelne događaje u društvu, pa smo tako na društvenoj mreži Twitter pronašli jednu, koja zapravo predstavlja “vrlo precizan način evolucije uhljeba” u mnogo veći državni projekat – “uhljebisŧan“.

Definicija “uhljebistana” kroz infografiku @Twitter/Imgur

Nekompetentni biraju, pametni odlaze

Kada pročitate svih “sedam koraka” u stvaranju “uhljebistana”, vjerovatno ćete automatski prepoznati da i vi živiŧe u jednom takvom sistemu!?

Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija… samo su neke od država koje zapravo žive ili su se u potpunosti “zaglavile” u jednom takvom “začaranom krugu“, iz koga je jako teško izaći, osim ako se baš poput mnogih u posljednjih desetak godina ne odlučiŧe na – odlazak!

Vezane vijesti

“Kosovo će biti u Srbiji dok sam ja predsjednik, kasnije pitajte nekog drugog”

Kosovo će biti dio Srbije i naredne četiri godine, sve dok aktuelnom predsjedniku ne prestane mandat, kazao je…

“Svi potencijali velikosrpskog nacionalizma i dalje su u funkciji u Crnoj Gori”

Milo Đukanović, kandidat Demokratske partije socijalista (DPS), i Jakov Milatović, čelnik prosrpskog “Pokreta Evropa sad”, prema rezultatima glasanja…

“Srbija neće priznati referendume u oblastima DNR, LNR, Herson i Zaporožje”

Srbija neće priznati rezultate referenduma u okupiranim oblastima Donjeck (DNR), Lugansk (LNR), Herson i Zaporožje o priključenju Rusiji,…
Total
0
Share