“Republika Srpska je napravljena za Beograd, a ne za Srbe”

Albin Kurti @Twitter

Iako je Zajednica srpskih opština (ZSO) proistekla kao rezultat Briselskog sporazuma iz 2013. godine, dogovorom između vlada Kosova i Srbije, i nakon osam godina od njenog “osnivanja” još uvijek je sve odloženo na neodređeno vrijeme zbog spora oko nadležnosti.

Naime, srpske opštine na Kosovu, koje bi bile članice ZSO-a, trebale bi imaŧi pravo odlučivanja o smjernicama svog ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, te urbanog i ruralnog planiranja.

Tako smo danas od premijera Kosova Albina Kurtija mogli čuti da se sporazum o Zajednici srpskih opština zapravo niti ne ne može sprovesti, “jer to nije dozvoljeno kosovskim Ustavom”.

Republika ili ZSO – to je isto

Odgovarajući na pitanja njemačkih medija, premijer Kurti je ponovio već ranije iskazanu tvrdnju većine albanskih poliŧičara s Kosova da bi “Zajednica srpskih opština”, zasnovana isključivo na etničkoj osnovi, zapravo bila “Republika Srpska na Kosovu”.

Upravo to je urađeno u Dejtonu, gdje je napravljena Republika Srpska koja je tu za Beograd, a ne za Srbe. Isto to žele uraditi i na Kosovu. Beograd na sličan način želi na Kosovu imati ‘državu’ koja se neće zvati republika već ZSO“, dodao je je Kurŧi.

Vezane vijesti

Svi su se predsjednici družili, samo je Vučić bio sam

Danas je u Pragu održan samit šefovi država i vlada 44 države Evrope, osnosno 27 članica Evropske unije…

Milanović priznao da radi za Čovića i najavio nezavisnost bh. Hrvata

Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, na današnjoj se vanrednoj konferenciji za novinare ponovo u većem dijelu svog izlaganja…

Berlin želi ubrzati proces pristupanja država zapadnog Balkana u EU

Evropska unija (EU) mora ubrzati proces pristupanja država Zapadnog Balkana u EU, jer će samo jaka i ujedinjena…
Total
0
Share