Slovenija šalje u Ukrajinu “jugoslavenske” tenkove “M-84”!?

Tenkovi iz Češke na putu za Ukrajinu @Twitter

Nakon što je proteklih dana Njemačka bila kritikovana zbog oklijevanja isporuke teškog naoružanja Ukrajini, očito se nešto promjenilo u međuvremenu, pa se sada kao jedna od mogućnosti spominju čak i tenkovi kojima zapravo raspolaže – Slovenija.

Kako prenosi “dpa“, njemački planovi u isporuci teškog naoružanja Ukrajini zapravo uključuju Sloveniju, članicu NATO saveza, koja bi mogla poslati u Ukrajinu određeni broj svojih tenkova “T-72”, a Njemačka bi zauzvrat Sloveniji dala tenkove “Leopard 2” i oklopna vozila “Puma” i “Boxer“.

Moderni tenkovi iz SFRJ

Ministarstvo obrane Slovenije još uvijek ne želi komentarisati ove navode, iako je prvi čovjek ovog ministarstva, Matej Tonin, danas potvrdio da je o tome već razgovarao sa njemačkom kolegicom.

Mediji u Sloveniji navode da njihove oružane snage raspolažu i sa određenom količinom tenkova jugoslavenske proizvodnje “M-84”, koji su zapravo savremenija i modernizovana verzija sovjetskog tenka “T-72”, kojim također znaju upravljati i ukrajinski tenkisti.

Komentariši
Vezane vijesti

Nakon Crne Gore i Makedonije, Srbi su u BiH odlučili pružiti otpor

Srbijanski univerzitetski profesor Miloš Ković, koji je više od godinu dana imao zabranu ulaska u Bosnu i Hercegovinu…

Vučića iznenadio njemački poziv na priznanje Kosova

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, nakon sastanka sa njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, izjavio je danas da je prvi put…

Ministarstvo odbrane ignorisalo Milanovića, borbeni avioni iznad Hrvatske

Iako je prije dva dana predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izdao naredbu načelniku Glavnog štaba oružanih snaga Hrvatske kojom…
Total
0
Share