Slovenija zatražila pomoć i od NATO saveza

Poplave u Sloveniji @Twitter

Slovenija se i dalje bori s posljedicama obilnih padavina. Područja u dolinama rijeka Save, Drave i Mure jutros su i dalje poplavljena nakon obilnih padavina prošle sedmice, javila je državna agencija “STA”.

Vatrogasne jedinice su tokom noći na ponedjeljak zabilježile 57 intervencija – posebno u okolini gradova Murska Sobota i Slovenj Gradec na sjeveru zemlje. Od petka su obilne kiše izlile rijeke i mnoge veće vodene površine u zemlji. Poplave su napravile ogromnu štetu – brojna sela su evakuisana, putevi i željezničke pruge pod vodom, a odbrambeni nasip na Muri je pukao.

Premijer Golob ukupnu štetu procjenjuje na više od 500 miliona eura. U dvije trećine zemlje posebno je pogođena putna i energetska infrastruktura, kao i stotine stambenih zgrada.

Helikopteri, montažni mostovi, bageri…

Sada vlada čak traži pomoć od NATO saveza. Između ostalog, država je tražila 200 vojnika. NATO trupe će preuzeti zadatke zaštite, spašavanja i pomoći u poplavnom području. Osim toga, predviđeno je da se koristi pet teških vojnih helikoptera nosivosti od najmanje pet tona.

Slovenija je preko Mehanizma civilne zaštite EU zatražila i 20 montažnih mostova dužine do 40 metara, kao i 30 bagera i 30 drugih specijalnih vozila.

Vezane vijesti

“Dođem među Srbe, a oni me čuvaju kao faraona i mašu mi”

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović jučer se više puta, tokom obraćanja medijima, dotakao svog martovskog odlaska u Derventu “u…

Prijetnje iz Beograda: Samoopredjeljenje Republike Srpske sve je bliže ostvarenju

Kako prenosi “RTRS”, danas je u Beogradu šef Predstavništva bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (RS) u Srbiji, Mlađen Cicović,…

Hrvatska priprema novi paket pomoći Ukrajini vrijedan 30 miliona eura

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je da hrvatska vlada priprema novi paket pomoći Ukrajini u iznosu od oko…
Total
0
Share