Srbi na Kosovu prijete da će jednostrano proglasiti svoju autonomiju

Goran Rakić @YouTube

Lider etničkih Srba na sjeveru Kosova upozorio je da bi ova manjina mogla jednostrano da proglasi autonomiju, bez obzira na pregovore Beograda i Prištine, koji se odvijaju uz posredovanje Evropske unije (EU).

“Srpsko stanovništvo je spremno da formira svoju Zajednicu srpskih opština (ZSO)“, upozorava Goran Rakić, lider “Srpske liste”.

“Lavovska borba”

Rakić je u intervjuu za srbijanski list “Politika” kazao da je uspostavljanje “ZSO” obaveza kosovske vlade i da ne bi trebalo da odugovlači sa njenom implementacijom.

Izrazio je i uvjerenje da će se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić “lavovski boriti” na pregovorima sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem koje je za 18. august u Briselu sazvao visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove, Josep Borrell.

Autonomija “po uzoru” na Republiku Srpsku

Rakić je istovremeno odbacio komentare pojedinih posrednika da srpska autonomija mora biti u skladu sa ustavom Kosova i ne bi trebalo da liči na Republiku Srpsku, jedan od dva entiteta u Bosni i Hercegovini, čiji lideri godinama prijete secesijom.

“Međunarodni predstavnici sada pokušavaju da umanje značaj ZSO i ignorišu već sklopljene sporazume. Srpsko stanovništvo to neće dozvoliti”, rekao je Rakić.

Vezane vijesti

“Srbiji nije mjesto u Evropskoj uniji u kojoj odlučuju ustaše”

Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije, uputio je odgovor predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću na njegove tvrdnje da je…

Vučić čeka “pad Ukrajine” kako ne bi imao potrebe iznositi stavove?

Iako su skoro sve države svijeta, a pogotovo sve države Evrope, redom osudile napad Rusije na Ukrajinu, odnosno…

“Hrvate niko ništa ne pita, a sada im još i prijete”

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović komentarisao je danas uvođenje američkih sankcija visokopozicioniranom članu HDZ-a BiH i predsjedniku Federacije BiH,…
Total
6
Share